2024. április 25., csütörtök

Viharos széllel és zivatarokkal érkezik a front

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-02-06 18:16 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Hétfőn egy dinamikus hidegfront éri el az országot, melynek hatására hűvösebbre fordul az idő, feltámad a szél és több helyen várható kisebb csapadék.

A fronthoz köthetően és a nyomában képződő záporokhoz társulva helyenként zivatar is kialakulhat, elsősorban a hegyekben vékony hóréteg fedheti be a tájat.

 

HŐMÉRSÉKLET: a magasban igen gyorsan betör a hideg levegő a front mögött, fél nap alatt 10 fok körüli lehűlést hozva. A felszín közelében azonban ennél jóval mérsékeltebb hőcsökkenés várható, igaz a délutáni 4-9 fok a széllel együtt jóval kevesebbnek érezhető majd.

 

 

SZÉL: a front előterében éjszaka még délnyugati szél fújdogál, nem is gyengén, már ekkor több helyen lehetnek erős lökések. Reggel érkezik meg a front ÉNy felől, és az északkeleti megyéket leszámítva gyakran számíthatunk erős, olykor viharos széllökésekre, az Alpokalján, a Kisalföldön és a Dunántúli-középhegységben a szélmaximum elérheti a 70-80 km/h-t síkvidéken is, míg a magasabban fekvő helyeken 90 km/h körüli sebességű szélrohamok valószínűek.

 

CSAPADÉK: jelentősebb mennyiség inkább csak a déli, délkeleti határvidéken és egy-egy erősebb záporból hullhat, de ez is csupán 5-10 mm-t jelent, tehát nem ez a front fogja meghozni a csapadékínség végét.

 

ZIVATAROK: a fronthoz kapcsolódóan a déli határvidéken egy-két beágyazott zivatar alakulhat ki. Míg posztfrontális záporok néhol villámtevékenységgel nagyobb eséllyel ÉK-en keletkeznek egy összeáramlási vonal mentén, valamint izoláltabb jelleggel a Dunántúli-középhegységben, a Kisalföldön és a főváros térségében.

 

HÓ: a frontális csapadékzóna végén a hegyekben már havazásba válthat a csapadék, emellett később az erősebb záporokat síkon is kísérheti hó/jégdara, pár helyen átmeneti kifehéredést okozva.

Vissza a hírek főoldalra