2024. március 29., péntek

Viharos szél, a Bakonyban hófúvással, délen és keleten havazással

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-12-11 12:31 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Vasárnap ismét mediterrán ciklon okoz változékony, szeles, keleten csapadékos időt. Nézzük a részleteket!

Hazánktól délre egy mediterrán ciklon örvénylik, de ez a csütörtökivel ellentétben nem Magyarországon, hanem tőlünk délkeletre kanyarodik fel.

 

 

Mediterrán ciklon felhőzete szombat reggel

 

A keleties felkanyarodásból adódóan országos csapadékra nem kell számítani, viszont vasárnap reggeltől eleinte keleten, majd napközben már a középső országrészben is többfelé lehet csapadék. Ami a halmazállapotot illeti, a reggeli órákban még zömében esőre lehet készülni, majd a nap folyamán dél felől egyre többfelé havas eső, aztán havazás váltja fel az esőt. Folyékony halmazállapotra legtovább északkeleten számíthatunk. A havazás egészen hétfőn délelőttig kitarthat a Tiszántúlon!

 

 

(Kék: havazás, narancs: havas eső, zöld: eső)

 

A várható hó vastagsága mint sokszor, most is bizonytalan, jellemzően lepel és 5 centiméter közötti hó várható, de az Alföld déli részén nem zárható ki 10 centiméter körüli hozam sem!

 

 

A hó vastagsága hétfőn délelőttig - az északnyugati országrészben a már meglévő (csütörtökön lehullott) hótakaró szerepel a térképen

 

A ciklon hátoldalán kiéleződik az országban a nyomási gradiens, melynek köszönhetően vasárnapra virradóra megerősödik, majd a középső országrész kivételével viharossá fokozódik az északi szél. A Dunántúlon és északkeleten 70-80 km/h-s széllökések is lehetnek, sőt a hegyekben 80-100 km/h-s szélrohamok sem zárhatóak ki.

 

 

Viharos széllökések vasárnap napközben (OMSZ/ECMWF)

 

A csütörtöki havazás óta a Dunántúli-középhegység magasabb részein alig, vagy nem volt olvadás. Ez a vasárnapra feltámadó északias széllel együtt a hegyvidék magasabban húzódó, alsóbbrendű útjain komoly hóátfúvásokhoz vezethet! Emellett a Bakonyban a 8/82/83-as főútvonalaknak is vannak 400 méter környéki magasságban haladó szakaszai, ahol már szintén emelhet hótorlaszokat a megerősödő, gyakran viharossá fokozódó légmozgás. Ezeket figyelembe véve közlekedjünk a hét utolsó napján a térségben! Kisebb hófúvás a többi hegységünkben is lehetséges.

 

 

Hófúvás előrejelzés

Vissza a hírek főoldalra