2024. március 29., péntek

Vasárnaptól erős melegedés kezdődik

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-05-04 10:52 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hét nagy részén változékony, többször csapadékos lesz hazánk időjárása, frontok jönnek és mennek, vasárnaptól azonban gyökeres fordulatot vesz az időjárás, megérkezik a kora nyár. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklonok határozzák meg a héten. A ciklonok hol meleget, hol hideget szállítanak Európa középső részére. Hétvégén azonban jelentős fordulat következik be, megtörik a folyamatos nyugati áramlás, egy éppen hazánk felett megerősödő anticiklonnak és ennek következtében a Brit-szigetek felett beragadó ciklonnak köszönhetően. A ciklon és az anticiklon közös áramlási rendszerében dél felől szubtrópusi, nyáriasan meleg légtömegek árasztják el Európa nagy részét.

 

 

Időjárási helyzet vasárnap délután

 

A melegedés mértékét jól szemlélteti a fáklya diagram, emellett még az is látható, hogy a nagy távolság ellenére elég biztosnak látszik a jövőkép:

 

 

Hazánkban tehát vasárnaptól érződik a melegedés, délután már többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő.

 

 

Vasárnap délutánra becsült hőmérséklet (ECMWF/OMSZ)

 

Az igazi nyári meleg viszont a jövő hét elején lesz érezhető, hétfőn és kedden már sokfelé 25 fok fölé melegszik a levegő, de délen és keleten valószínűleg a 30 fokot is eléri a hőmérő higanyszála. A mostani számítások szerint, szerdától valószínűleg lassú lehűlés veheti kezdetét, de 20 fok feletti értékektől valószínűleg a hét második felében sem veszünk búcsút.

 

 

Kedd délutánra becsült hőmérséklet (ECMWF/OMSZ)

 

Végezetül egy animáció a melegedésről:

 

Vissza a hírek főoldalra