2024. április 19., péntek

Vasárnap hőség, hétfőn erős lehűlés és eső

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-08-29 13:21 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Vasárnap lesz az év legmelegebb napja, amit hétfőn egy markáns lehűlés követ. Nézzük a részleteket!

Már szombaton is kánikulai meleg volt a jellemző országszerte, de vasárnap erre is rátesz az időjárás egy lapáttal. Többfelé emelkedhet 35 fok közelébe a hőmérséklet. Sőt, az ország középső részén 38 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála. Érdemes még megemlíteni a délnyugati szelet, ami főként a Kisalföldön erős, olykor viharos lesz. Ami a zivatarokat illeti, a szombatihoz hasonlóan, csupán egy-két zivatar alakulhat ki, de ezek között heves cellák is lehetnek.

 

 

A sokak által várva várt hidegfront valamikor vasárnap késő este éri el a Kisalföldet. A front mögött erősen csökkenni kezd a hőmérséklet, a front előterében hétfő hajnalban keleten még 25 fok körül is alakulhat a minimum hőmérséklet. Hétfőn napközben a hidegfront lelassul hazánk felett, hullámot vet. Ennek következtében keleten még marad a meleg, bár messze nem lesz akkora hőség, mint ami vasárnap várható. A Dunántúlon a front mögött már kifejezetten hűvös lesz az idő, 20 fok alatt lehet már a hőmérséklet a délutáni órákban.

 

 

A front behullámzásának köszönhetően intenzív csapadékzóna is képződik a front mentén és hétfőn délutántól először délnyugaton, este már másutt is számíthatunk esőre, záporra, elszórt jelleggel zivatarra.

 

 

(Hétfőn délutánra érkező csapadékzóna)

 

Ez a csapadékzóna még kedden is felettünk lehet, igaz egyre inkább záporos lesz a csapadék. Kedd estig főként a Dunántúlon összességében jelentős mennyiségű eső is leeshet.

Vissza a hírek főoldalra