2024. március 28., csütörtök

Vasárnap hidegfront vet véget a kánikulának

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-08-21 13:10 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Szombaton még többfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, ám vasárnapra érkezik a felfrissülést hozó hidegfront. Nézzük a részleteket.

Ahogy a bevezetőben elhangzott, szombaton még igazi kánikulai meleg várható, délutánra 29 és 34 fok közé melegszik fel a levegő. 

 

 

Viszont a front közeledtét jelzi, hogy a Dunántúl északnyugati részére már felhők érkezhetnek, sőt, estefelé már záporok és zivatarok is kialakulhatnak.

 

 

(AROME időjárási modell csapadék előrejelzése szombat estére)

 

A záporok, zivatarok megérkezésével párhuzamosan a szél is északnyugatira fordul, ezzel megkezdődik a hideg levegő beáramlása a talajközeli légrétegekben. A front vasárnap napközben megtorpan hazánk felett és hullámzásba kezd. A Dunántúlon már mérséklődik a meleg, délutánra 26 és 29 fok közé melegszik a levegő, ezzel szemben keleten még 30 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

 

 

A hullámzó front vonalában sok lesz a felhő és záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

 

 

A hidegfront végül vasárnap, a délután második felében éri el a keleti határszélt, és ott is mérséklődni kezd a nagy meleg.

 

Ami a folytatást illeti, jövő hét első felében nyugodt kellemesen meleg idő várható, majd a hét második felétől fordulhat változékonyra az idő, de ennek kimenetele még nagyon bizonytalan, ami a lenti fáklya diagramon is látható.

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra