2024. április 24., szerda

Változékony december...

Érdekességek - Publikálva: 2019-01-01 14:30 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Ismét eltelt egy hónap, így ismét jelentkezünk havi összefoglalónkkal, ezúttal a tél első hónapjára, decemberre tekintünk vissza. Nézzük részletesen, mit is hozott nekünk az év utolsó hónapja…

December első két napja még teljesen hasonló időt hozott, mint november utolsó napjai, igazi téli időjárásunk volt. Igaz a magasban már másodikától megkezdődött az enyhülés, ami igazán talaj közelében december 3-án volt érezhető leginkább nyugaton, délnyugaton.

 

(Hőmérsékleti maximumok december 3-án [bal kép] és december 4-én [jobb kép])

 

December 4-én tovább melegedett az idő, helyenként már a 15 fokot is elérte a hőmérséklet, de ekkor már esők, záporok is kialakultak.
December 5-től egészen december 12-ig, bár ennyire meleg már nem volt, de maradt az alapvetően enyhe, időnként csapadékos idő.

December 12-én kezdődött jelentős változás időjárásunkban, egy skandináv középpontú anticiklon peremén kontinentális eredetű hideg levegő indult meg Európa belseje felé.

 

 

 

Ez a levegő meglehetősen száraz volt, így számottevő csapadék eleinte nem hullott. De erre sem kellett sokáig várni, ugyanis az Atlanti-óceán felől egy kis peremciklon talált utat a Földközi-tenger felé, ahol mediterrán ciklonná alakulva december 14-én először a Dunántúlon, másnap az ország többi részén is számottevő havazást okozott.

 

 

(Szicíliai középpontú mediterrán ciklon)

 

December 15-re az ország nagy részén számottevő hótakaró alakul ki:

 

 

Pár kép a havazásról:

 

(Farkas Kinga, Időfórum)

 


(Szatmári Dániel, Időfórum)

 

Ennek a ciklonnak egyébként extra nehéz volt az előrejelezhetősége, erről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk: LINK

A ciklon elvonulta után csendesebbre fordult az idő, a hóval fedett tájakon meglehetősen erős lehűlést lehetett tapasztalni, főként az Alföldön helyenként nappal is -10 fok környékén maradt hőmérséklet. December 19-én reggel pedig voltak helyek, ahol -16 fok alá csökkent a hőmérséklet.

 

 

 

Ahogy előbb-utóbb mindennek, ennek a hideg időszaknak is vége szakadt, december 20-ra nyugatira fordult az áramlás, és a magasban melegebb levegő érkezett. Azonban talajközelben még fagyos maradt a levegő, ennek következtében a délnyugaton már folyékonyra váltó halmazállapot ónos esőt eredményezett a nyugat- és dél-dunántúli autósok és gyalogosok "örömére". Északon és keleten még estig kitartott a szilárd halmazállapot és pár centi friss hó is hullott. A melegedés december 23-ig tartott, ekkor az ország nagy részén 10 fok közelébe emelkedett a hőmérséklet.

 

 

 

Végül december 24-én ért el minket egy újabb markánsabb hidegfront, de ez csak átmeneti lehűlést okozott. December 31-ig alapvetően maradt a változékony, de enyhe idő. Ilyen időt hozott a december, meglátjuk, milyen időt hoz majd a január...

 

Válogatás a MetNet/Időfórum képtárából:

 

 


(Zoan)

 


(fool*)

 

 
(Boldis Beáta)

 

 
(Zivipötty)

 

 
(Kiss Kevin)

 

Készítette: Varjas Kornél (wetsom)

Vissza a hírek főoldalra