2024. március 28., csütörtök

Újabb hidegfront érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-08-25 10:14 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Csütörtökön napközben ismét hidegfront éri el hazánkat, amely mögött újabb adag hideg levegő érkezik az ország fölé. A front csapadékot is hoz, de nem mindenhol várható jelentős mennyiségű eső! Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy brit középpontú anticiklon és egy Skandinávia felett örvénylő ciklon határozza meg. A Skandinávia felett elhelyezkedő ciklon a következő napokban fokozatosan Európa közepe felé mozdul el és mögötte újabb adag sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Európa középső és nyugati területeit. Ráadásul a lehűlés sok felhővel és csapadékkal is együtt jár, így egészen ősziesre fordul a kontinens időjárása.

 

 

 

Időjárási helyzet csütörtökön napközben

 

Hazánkat a fent említett ciklon hidegfrontja csütörtökön napközben éri el. Hatására északnyugat felől megvastagszik a felhőzet és déltájban először északnyugaton, majd a délután folyamán másutt is megered az eső. A front hazánk déli részéhez közeledve fokozatosan lelassul és emellett hullámzásba is kezd. Ennek a folyamatnak köszönhetően délen, délnyugaton jelentős mennyiségű csapadék várható, helyenként a 20 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége. Az ország többi részén jóval kevesebb eső várható, sőt északkeleten alig lesz mérhető mennyiség.

 

 

 

Becsült csapadékmennyiség péntek reggelig (ECMWF)

 

 

Pénteken napközben az ország nagy része felett felszakadozik a felhőzet, délen lehetnek még erősebben felhős tájak, és ott továbbra is lehet számítani változó mennyiségű esőre. Másutt a felhőátvonulásokból inkább csak záporok, zivatarok várhatóak. Az előző napokhoz képest tovább csökken a hőmérséklet, helyenként a legmelegebb órákban is 20 fok alatt maradhatnak a hőfokok.

 

 

 

Péntek délutánra becsült hőmérsékletek

 

A szombati nappal kapcsolatban még jelentős a bizonytalanság, hiszen a hullámzó frontvonalon Olaszország felett kialakul egy mediterrán (perem)ciklon, és ennek pályája egyelőre elég nehezen kiszámítható. Ha délebbre vonul, akkor csupán délen és keleten fordulhat elő érdemi eső, de ha északabbra, akkor nagyobb területen hullhat jelentősebb csapadék. Az ECMWF modell egyelőre a délebbi, míg a GFS modell az északabbi pályát támogatja.

 

 

ECMWF modell (bal) és GFS modell (jobb) becsült csapadékmennyisége vasárnap éjszakáig

 

Vasárnap már inkább csak elszórt záporok fordulhatnak elő, de közelebbi ciklonözpont esetén délen és keleten még tartósabb eső sem zárható ki. Hétfőtől viszont szárazabbra fordul időjárásunk, de jelentősebb felmelegedés továbbra sem látszik.

Vissza a hírek főoldalra