2024. április 25., csütörtök

Újabb hőhullám éri el Európát

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-07-19 07:46 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Egy viszonylag dinamikus és meglehetősen hűvösebb időszak után újabb magassági gerinc alakul ki Nyugat- és Közép-Európa térségében. Ennek hatására az áramlás délire vált, ezzel újabb hőhullám éri el a térséget. Több helyen fordulhatnak elő forró napok, amikor a hőmérséklet meghaladja a 35 fokot, de helyenként akár 40 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. 

Július 22-23., hétfő-kedd:

A megerősödő gerinc középpontja várhatóan Franciaország és a Benelux-államok térségében helyezkedik majd el, ami az átlagosnál jóval melegebb időjárást eredményez a régióban, de valójában szinte egész Európában, kivéve a távol-keleti részeket és az észak-atlanti térségeket. A legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliát Franciaországban, a Benelux-államokban, Németországban, valamint az Ibériai-félszigeten mérhetjük. 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jövőheti hőmérséklet-anomália előrejelzése.

 

 A 850 hPa (~1500 m) nyomási szint hőmérsékleti anomáliájának az előrejelzése kedd délutánra. 

 

Július 24., szerda: 

 

Az erős és egyben kiterjedt magassági gerinc fokozatosan keleti/északkeleti irányba terjeszkedik Közép- és Észak-Európa felé, még mindig nagyon erős hőmérsékleti anomáliát okozva. Franciaország és a Benelux-államok felett továbbra is közel 10-13 fokkal lesz melegebb, mint a sokéves átlag. Ez azt jelenti, hogy a hét végéig a legmagasabb nappali hőmérséklet sok helyen meghaladja majd a 35 fokot

 

A 850 hPa (~1500 m) nyomási szint hőmérsékleti anomáliájának előrejelzése szerda délutánra az ECMWF 2019.07.18. 12 UTC-s futásán. Láthatjuk, hogy Nyugat-Európában nem egy helyen 9-12 fokkal lesz magasabb a hőmérséklet, mint amit az 1979-2010. közötti klimatológiai átlagban mértek. 

 

Itt pedig megnézhetjük a legfrissebb (2019.07.19. 0 UTC) ECMWF modell futtatott tagok átlagából a 850 hPa nyomási mező hőmérsékleti anomáliáját. Az előző futáshoz képest már a Brit-szigetek térségét is eléri a hőhullám. Sőt az előző futáshoz képest Franciaországban tovább emelkedett a pozitív hőmérsékleti anomália. 

 

 

A főfutás is emelte a tétet: például Franciaországban nagy területen akár 13-15 fokkal is magasabb lehet az 1500 méteres szint hőmérséklete, mint ami az 1979-2010-es klimatológiai átlagban mért érték. 

 

 

Július 26., péntek:

 

A hétvége felé az anticiklon valószínűleg Közép-Európa felé helyeződik át, ami azt jelenti, hogy a meleg levegő is egyre keletebbre jut. A hőhullám leginkább az alpesi régiót, a Balkán-félszigetet, a Földközi-tenger északi részét, valamint Skandináviát érinti a jelenlegi számítások szerint, igaz, már jóval mérsékeltebb formában. A nagyfelbontású előrejelzések viszonylag jó egyetértést mutatnak, viszont a hőhullám kialakulásának tekintetében vannak bizonytalanságok, például hogy milyen intenzív lesz a hőség ezekben a régiókban. A meglehetősen száraz körülmények között, számottevő nedvesség hiányában jelentős "szárazhőre" van esély.

 

A péntekre vonatkozó 850 hPa nyomási szint hőmérsékleti anomáliája

 

Eddig elsősorban az 1500 méteres szint hőmérsékleti anomáliájáról esett szó. Na de ez az anomália mit okoz vajon a felszín közelében?

 

Hétfői maximum-hőmérsékletek Nyugat-Európában a GFS modell alapján

 

Keddi maximum-hőmérsékletek Nyugat-Európában kedden a GFS modell alapján

 

Szerdai Maximum-hőmérsékletek Nyugat-Európában a GFS modell alapján

 

Csütörtöki maximum-hőmérsékletek Nyugat-Európában a GFS modell alapján

 

És bizony van olyan modell (ICON), ami egész nagy területre vár csütörtökre 40 fok fölötti maximumokat

 

Hazánkat is eléri a hőhullám? 

Hazánkban a hét végéig 35 fokot meghaladó maximum-hőmérséklet nem várható, viszont fázni sem fogunk. Íme a friss 5 napos előrejelzésünk: 

 

Vissza a hírek főoldalra