2024. április 25., csütörtök

További zivatarok, délnyugaton extrém mennyiségű eső

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-07-24 23:24 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Szombaton felettünk fog örvényleni a sekély ciklon, hatására többfelé várható, eső, zápor, zivatar. Nézzük a részleteket.

Szombatra várható időjárási események

 

 

Eső:

 

A sekély ciklon csapadékmezeje az ország délnyugati része felett megtorpan, visszapörög, így szombat délutánig, elsősorban Zala és Somogy megyében 50 mm-t meghaladó, sőt helyenként, 100 mm-t is meghaladó eső is eshet, így vízátfolyások, belvizek alakulhatnak ki abban a térségben.

 

Zivatarok:

 

A sekély ciklon zivatarláncolata fokozatosan halad tovább északkelet felé a reggeli órákra elérheti az északkeleti országrészt is, ezek mellett a ciklon hátoldalán éjszaka beágyazott zivatarokra lehet számítani a délnyugati országrészben is. Napközben amellett, hogy a Dunántúlon további beágyazott zivatarok is előfordulhatnak, délkeleten, főként délután intenzívebb, lassan mozgó zivatarok alakulhatnak ki, melyekből felhőszakadásra is lehet számítani. A zivatarokból 40-50 mm-nyi csapadék is lehullhat, emellett délkeleten kis és közepes méretű (0,5-2 cm átmérő) jég is eshet. A zivatarokat erős 50 km/h-t meghaladó széllökések is kísérhetik.

Vissza a hírek főoldalra