2024. március 28., csütörtök

Tornádó pusztíthatott a Békés megyei Gerendáson!?

Szélsőségek - Publikálva: 2020-06-24 10:13 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Burst-ös szélrohamok és talán nem mezociklonális tornádó pusztíthatott Békés megyében hétfő délután.

 

A képek alapján és a károk látszata alapján feltételezhető, hogy a Békés megyei Gerendáson szélrohamok mellett esetleg tornádó pusztított hétfőn az egyik heves zivatarcellából.

Még a hétfői cikkünkben jelent meg, hogy vonalba szerveződtek a zivatarok egy konvergens zóna mentén a délkeleti országrészben, most már tudjuk azt is, milyen pusztítást hozott magával a zivatarvonal.

 

 

A legnagyobb pusztítást egy Gerendás nevű település kapta, ahol a helyiek beszámolója szerint 20 másodperc alatt történt meg a katasztrófa.

Átnézve a Békés Megyei Hírlap weboldalán (beol.hu) közzétett képeket, jogosan feltételezhető, hogy a településen nem mezociklonális tornádó pusztíthatott, mivel több tíz méter vastag fák törtek ketté, illetve csavarodtak ki tövestül.

 

 

Sajnos a cikk beszámolójából az nem derült ki, hogy jégkár érte-e a települést, de felhőszakadás minden bizonnyal kísérte a heves zivatart.

Miért nem mezociklonális tornádó? Aznap ugyan magas labilitási értékek gyűltek össze, de a 0-3 km-es szélnyírási profil elégtelen szélnyírást mutatott a térségre szupercellás zivatar kialakulásához. Így a mezociklonból származó tornádó esélye kiesett. Bár láttunk már példaként marginális szupercella kialakulását elégtelen szélnyírási viszonyok között, nem egészen egy évvel ezelőtt Budapesten.

Sajnos a település távolsága miatt innen Budapestről nem tudtunk kárfelmérést és helyi elemzést készíteni, de a képek önmagukért beszélnek. Természetesen felvettem a kapcsolatot a beol.hu főszerkesztőségével, ahonnan ma reggel pozitív válasszal érkezett reagálás, hogy felhasználhatjuk az oldalukon szereplő képeket.

 

 

Ez a cikk is némelyest azon cikk információján alapul, ami ott is olvasható, egy kis szakmai elemzéssel kiegészítve.

Képek és borítókép forrása: https://www.beol.hu/galeria/sok-munkat-ad-a-tuzoltoknak-a-viharos-idojaras-gerendason/27/

Képek a beol.hu engedélyével kerültek publikálásra!

Vissza a hírek főoldalra