2021. december 03., péntek
Elindult a légszennyezettség mérő hálózatunk! Olvass róla bővebben itt.

Téli időszámítás - Október 31-én óraátállítás

Érdekességek - Publikálva: 2021-10-25 14:02 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az Európai Bizottság valószínűleg a járványhelyzet miatt továbbra sem döntött arról, hogy mikortól szünteti meg az óraátállítást, így tehát október 31-én hajnali három órakor időmérő eszközeinket egy órával vissza kell állítanunk. Ezzel elkezdődik a téli időszámítás. A meteorológiai paraméterek mérési ideje is változik, így ezúton szeretnénk felhívni észlelőink figyelmét a helyes adatrögzítésre.

 

Vasárnap hajnalban, pontban 3 órakor egy teljes órával kell visszaállítani időmérő eszközeinket. Az óraállítást eredetileg gazdasági megfontolások miatt vezették be, ám ezúttal a meteorológiai paraméterek rögzítési szabályainak változására is szeretnénk felhívni a figyelmet.


A közép-európai zónaidő (CET) télen egy órával kevesebb, mint a magyarországi helyi idő (HLT), így október 31-én vasárnaptól adatrögzítéskor a következőképpen alakulnak a mérési idők és időintervallumok, amelyeket a magyarországi helyi idővel adunk meg: 

A hőmérsékleti minimum- és maximumértékek 24 órás időszaka megelőző nap 19 órától az aktuális nap 19 órájáig tart.

A napi csapadékmennyiség időintervallumába az aktuális nap 7 órájától a rákövetkező nap 7 órájáig tartó időszak csapadéka tartozik bele.

 

Előre is köszönjük a figyelmes és pontos adatrögzítést!

Vissza a hírek főoldalra