2024. március 29., péntek

Tél tábornok újra lecsap!

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-04-01 22:20 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Már-már elhihettük, hogy végre itt az igazi tavasz, de már húsvéti ünnepi időszakba belerondít egy hidegfront. Az igazi dermesztő feketeleves viszont az ünnepek után jön el. Nézzük a részleteket!

A nyárias csütörtököt követően Európa középső és keleti részét hideg levegő árasztotta el, így az ünnepi időszak hűvös időt tartogat. Vasárnap, Húsvét első napján kifejezetten hűvös lesz az idő, csupán kevéssel melegszik 10 fok fölé a hőmérséklet.

 

 

Vasárnap délutánra becsült hőmérséklet

 

Szombaton és vasárnap napközben a hőérzetet tovább rontja a többször megélénkülő északi szél és a sok felhő, amiből főként délután fordulhatnak elő záporok, szombaton néhol akár zivatar. Hétfőre virradóan viszont nyugalomba jut a hideg, legyengül a légmozgás, így többfelé süllyedhet fagypont alá a hőmérséklet, a mélyebben fekvő völgyekben -5 fok alatti értékek is elképzelhetőek. Hétfőn napközben több órára kisüt a nap, és főként a Dunántúlon 15 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

 

 

Becsült hőmérsékletek hétfőn délutánra

 

Ez az átmeneti hétfői melegedés előjele egy komolyabb változásnak, ugyanis ekkor már megkezdődik Nyugat-Európában a sarkvidéki eredetű levegő beáramlása, ami hazánkat kedden hajnalban érheti el.

 

 

Időjárási helyzet kedden napközben

 

Ahogy ez a fenti térképen is látható, ismét fagyos, téli légtömeg zúdul rá Európára, így hazánkra is. A hidegfront ráadásul Magyarország felett hullámot is vet és némileg lelassul, aminek köszönhetően kedden többfelé várható csapadék, ami a mostani számítások szerint eső mellett !!!! is lehet. Ugyanis a front csapadékzónája mentén előbb a Dunántúlon, majd a középső és északkeleti megyékben több helyen is 2-3 fok köré, főként a magasabb dombokon és a hegyekben pedig 0 fok köré esik vissza a hőmérséklet a hajnalban, reggel még általában 5 fok feletti értékekről.

 

 

Kedd délutánra becsült hőmérséklet

 

A hideg légtömeg egészen péntekig felettünk marad, ami magával hozza azt a tényt, hogy a hajnalok a szélvédettebb tájakon még jelentősebb (-3 fok alatti) fagyokat is hozhatnak, így további fagykárokra lehet számítani.

 

Végezetül egy animáció a hideg levegő érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra