2024. március 28., csütörtök

Tavaszi meleget hoz a Szilveszter és az újév

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-12-29 12:42 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Télies napok után tavaszias meleggel búcsúztathatjuk az óévet és köszönthetjük az új évet az ország nagy részén. Nézzük a részleteket!

Az Atlanti-óceán és a Skandináv-félsziget felett ciklonok örvénylenek, ezzel szemben a kontinens délnyugati felén anticiklon helyezkedik el. A ciklonok és az anticiklon közös áramlási rendszerében az év utolsó napjain Afrika felől igen meleg levegő áramlik Európa nyugati felére és hazánk fölé is.

 

 

Európai időjárási helyzetkép Szilveszter napján

 

Szilveszter délelőtt még északon és keleten előfordulhat kisebb csapadék, majd a nap folyamán ez megszűnik, és nyugat felől az ország nagy részén felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, északkeleten azonban maradhatnak a felhők és hűvös, párás, helyenként ködös lesz az idő. A napos területeken kifejezetten meleg lesz az időjárás, északnyugaton a 16 fokot is megközelítheti a hőmérséklet, ezzel szemben a ködös, párás, felhős északkeleti tájakon 5 fok alatt ragadhat a hőmérő higanyszála.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek Szilveszter délután (ECMWF/OMSZ)

 

Szilveszter késő este és újév éjszaka a Dunától keletre ismét több lesz a felhő, helyenként kisebb csapadék is előfordulhat, a Dunántúlon jobbára derült marad az ég, főként délnyugaton köd is képződhet. Fagypont körüli hőmérsékletek a szélcsendes délnyugati és északkeleti területeken valószínű, másutt jóval enyhébb lesz az idő, északnyugaton 10 fok körüli értékek sem zárhatók ki.

 

 

Újév napján folytatódik a tavasziasan meleg idő. Az ország nagy részén 10 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek újév délután (ECMWF/OMSZ)

 

Vissza a hírek főoldalra