2024. április 19., péntek

Szombaton hőség, majd vasárnap markáns hidegfront

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-08-24 17:05 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hétvégén 2020-as nyár legforróbb légtömege érkezik fölénk, de sokat nem kell várnunk az enyhülésre, vasárnap egy markáns hidegfront vethet véget a hőségnek, és egyben a nyárnak is!? Nézzük a részleteket!

(A cikk frissítve lett, augusztus 26-án, 19:55-kor.)

Szombaton egy tőlünk nyugatra elhelyezkedő ciklon és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontrendszer előoldalán szubtrópusi eredetű, "forró" levegő áramlik fölénk dél, délnyugati irányból.

 

 

A fölénk érkező igen meleg levegő már szombaton érezteti hatását a talajközeli légrétegekben is. A hőmérséklet igen magasra, 30 és 35 fok közé emelkedhet, de délen már 36 fok is elképzelhető. A napsütést a Dunántúl nyugati részén zavarhatja meg több felhő, záporok, zivatarok kialakulását sem lehet kizárni, másutt csak kevés, zömében fátyolfelhő szűrheti a napsütést.

 

 

(Szombat délutánra becsült 2 méteren mért hőmérséklet a GFS modell alapján)

 

A vasárnap időjárásában még vannak kérdőjelek. Ami most valószínű, hogy vasárnap lehet a 2020-as nyár legforróbb napja az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén, hiszen a hidegfront előterében még igen magasra szökhet a hőmérő higanyszála; aznap délután többnyire 32 és 36 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de délen néhol 37 fok sem zárható ki. A Dunántúl nyugati részén is meleg lesz, de kevésbé lesz forró az idő, mint máshol az országban. A hidegfront a mostani számítások szerint vasárnap este ér el bennünket, mögötte erősen csökkenni kezd a hőmérséklet.

 

 

(Vasárnap délutánra becsült 2 méteren mért hőmérséklet a GFS modell alapján)

 

A front természetesen záporokkal, zivatarokkal kísérve haladna át az országon, de a pontos csapadékmennyiség és területi eloszlása bizonytalan. A lenti térképen az ECMWF modell becsült csapadék előrejelzése látható.

 

 

A front mögött a jövő hét elején kissé hűvös, 20 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk, akár csípős hajnalokkal.

 

A végére hagytuk az utolsó kérdést: Ez lesz-e az évszakváltó hidegfront? Most úgy tűnik, hogy igen, de mint ahogy a fáklya diagram mutatja, azért még van esélye, hogy nyáriasan meleg legyen az idő, de a 35 fok körüli értékek visszatérésre kicsi most az esély.

 

Vissza a hírek főoldalra