2024. március 28., csütörtök

Szezonrekorddal és heves zivatarokkal búcsúzott a nyár

Érdekességek - Publikálva: 2020-09-01 19:44 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Ahogy korábbi cikkeinkben jeleztük, a hét végén egy hullámzó hidegfront érte el az országot, mely csak lassan vonult át felettünk. A front előterében délnyugat felől forró és labilis légtömeg áramlott fölénk, így több hullámban is előfordultak heves zivatarok, emellett pedig az ország nagy részén ekkor mérhettük a legmagasabb nyári hőmérsékletet. Nézzük a frontátvonulást napról napra!

Augusztus 29., szombat:

Az Északi-tenger és Dánia felett örvénylő több-középpontú ciklon hidegfrontja az előző nap érte el az Alpok térségét, ahol hullámot vetett, és rajta egy peremciklon alakult ki Észak-Olaszország felett. Ez a Kárpát-medencében tovább erősítette a front előtti délies áramlást, mellyel az ország nagyobb részére száraz, egyre melegebb és labilisabb levegő érkezett. A csúcshőmérséklet ezen a napon az ország legnagyobb részén már 30 fok felett alakult, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon több helyen a 35-36 fokot is elérte. Egyedül az északnyugati csücsökben maradtak kevéssel 30 fok alatt a csúcsértékek, ahová a reggeli órákban "belöttyent" a hidegfront talaj közeli része, és ez mérsékelte a felmelegedést.

 

A Dunántúl nyugati felén azért némileg nedvesebb maradt a légkör, így a délutáni, esti órákban több zivatar is besodródott a szomszédos országokból, melyek között a kellően nagy szélnyírás miatt szupercellák is voltak. Ezek közül kiemelkedett az a több, mint 10 órás élettartammal rendelkező példány, mely a szlovén-osztrák határvidék térségében alakult ki 3 óra előtt, késő délután végigvonult a Szombathely-Győr vonal mentén, majd éjjel 1 óra után oszlott fel a Kárpátoktól északra, a lengyel-szlovák határnál. Szorosan az eredeti góc mellett Burgenlandban kifejlődött egy másik szupercella is, mely Szombathely térségében összekapcsolódott, Győrtől délnyugatra pedig össze is olvadt a másikkal.

 

Az északabbi góc:

(Dombai László, Vép térsége)

 

(Sulyok Tamás, Vát)

 

A délebbi góc:

(Hérincs Dávid, Vép és Szombathely)

 

(Dombai László, Vép)

 

A Kisalföldön később egészen elképesztő, igazi "amerikai" struktúrát öltött a cella (az első kép bal szélén, részben a fák mögött megfigyelhető a délebbi góc is):

(Pintér András, Mihályi)

 


(Szopkó Péter, Vámosszabadi)

 


(Horváth Dávid, Győr)

 


(Imre Péter, Fertő-Hanság)

 

A szupercellákat több helyen károkozó, helyenként a szignifikáns 5 cm-es átmérőt is elérő vagy meghaladó jég kísérte:

(Bagothy Ramóna, Szombathely térsége)

 


(Szitás Hajnalka, Szárföld)

 

Délután az ország középső részén egy összeáramlási vonal képződött, mely mentén eleinte csak záporok alakultak ki, de késő délutánra benedvesedett annyira a légkör, hogy Budapest északi részén ki tudjon fejlődni egy zivatar, mely szupercellává alakult és később ketté is vált. A cellát heves légzuhatag kísérte a Duna térségében, melyben a széllökések feltehetőleg elérték, lokálisan akár meg is haladták a 100 km/h-t, jelentősebb károkat okozva - elsősorban fa- és oszlopdőlések, vezetékszakadások formájában.

 

Képek a zivatarcelláról...

(Vityi Nándor, Szigethalom)

 


(Sarkadi Norbert, Budapest)

 


(Orosz Richárd, Budakalász - Omszki-tó)

 

(Drexler Zsuzsi, Dunakeszitől nyugatra)

 


(Sakal Multi, Heréd)

 

... és a károkról:

(Orosz Richárd, Budakalász - Omszki-tó)

 


(Pusztai László, Dunakeszi)

További fotók Dunakesziről ITT.

 

A kora esti órákban a nyugati, északnyugati határvidéken, valamint a délnyugati megyéktől a Bakonyig húzódó sávban fordultak elő további zivatarok, melyek között szintén voltak szupercellák is, ám ezek már nem jártak károkozással.

(Kacs Dávid, Nagyatád)

 


(Schmall Rafael, Kaposfő)

 


(Harcz Endre, Becsehely)

 

Augusztus 30., vasárnap:

A korábban említett észak-olasz peremciklon ezen a napon kissé megerősödött, és az Alpokon keresztül észak-északkelet felé mozdult el. Ennek köszönhetően a hullámzó frontálzóna átmenetileg nyugatabbra tolódott, és hazánk fölé még szárazabb és melegebb légtömeg áramlott. A maximum-hőmérséklet a Dunántúl nyugati harmadát leszámítva 32 és 37 fok között alakult, a legmelegebb az Alföldön volt. Mezőkovácsházán 37,4 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ami az idei nyár legmagasabb értéke lett.

 

A Nyugat-Dunántúlon 30 fok körül tetőzött a hőmérséklet, és a délután második felében itt egy gyorsan mozgó záporos-zivataros sáv is áthaladt. Ehhez kapcsolódva Szlovéniában egy erős szupercella is kifejlődött, szignifikáns  (jégméret > 5cm) heves jégesőt produkálva, hazánkba érve ugyanakkor jelentősen veszett erejéből a góc.

(Pintér István, Lenti)

 

(Harcz Endre, Gellénháza)

 


(Kiss Győző, Fonyód)

 

Augusztus 31., hétfő:

Az éjszakai órákban átvonult felettünk az időközben gyorsan Lengyelország, majd Fehéroroszország fölé helyeződő peremciklon hidegfrontja, de ez gyakorlatilag eseménytelenül történt, csak a szél északnyugatira fordulása jelezte. A front tőlünk délre azonban hullámot vetett, és egy újabb peremciklon fejlődött ki rajta Boszniában, mely 1-jére virradó éjszaka fölénk helyeződött. Bár a hidegfront mögött átmenetileg stabilisabb és száraz levegő áramlott fölénk, a peremciklon előoldalán estétől az ország nagy részén ismét labilizálódott a légkör, ráadásul ezúttal már nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeztek. Mindezeknek köszönhetően a ciklon átvonulását a nyugati megyéket leszámítva kiterjedt és ismétlődő zivatartevékenység jellemezte, előbb a Dunántúl keleti felén és a Duna mentén, majd később keletebbre is.

 

Elsőként egy szupercella érte el a délnyugati határvidéket kora este, ami később egy íves (bow echo-s) zivatarrendszerré nőtte ki magát:

("Szazso39", Darány)

 


("weathermaster", Pécs)

 


(Tarpál László Tamás, Pécs)

 

(Jáhn Bálint, Tevel)

 


("KisHosi", Zomba)

 


("Seth", Sárbogárd)

 




Pappné Szebellédi Tünde és Papp Péter, Perkáta)

 


(Vityi Nándor, Szigethalom)

 


(Hérincs Dávid, Budapest)

 


(Kiss Kevin, Szentendre)

 

Ezt követően egész éjjel vonalba rendeződött, bow echo-s zivatartömbök érkeztek egymás után délnyugat felől, melyeket aktív villámtevékenység kísért, egészen hajnalig lehetőséget adva a villámfotósoknak. Az erősebb vonalak mentén helyenként 80-90 km/h-s széllökések is előfordultak, kisebb károkat okozva.

(Selmeczi Miklós, Budapest)

 


("Dr.zivatar", Gyöngyös)

 


(Kiss Kevin, Szentendre)

 



(Sarkadi Norbert, Martonvásár és Budapest)

 

(Papczun Balázs, Arnót)

 


(Farkas Miklós, Dunaújváros)

 


("Tiszafüred Időjárás", Tiszafüred)

 


(Kövesi Péter, Püspökladány)

 

Szeptember 1-jére a front mögött mindenütt jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Az ország északi részén több helyen még a 20 fokot sem érték el a maximumok. Így a naptári ősz meteorológiailag is őszi idővel köszöntött be.

 

Köszönjük észlelőinknek a rengeteg képet és tudósítást, melyeket ezekben a mozgalmas napokban kaptunk!

Vissza a hírek főoldalra