2024. április 25., csütörtök

Szélvihart hoz a hidegfront

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-01-29 14:01 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Vasárnap napközben hidegfront vonul át hazánk felett, hatására többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél! Nézzük a részleteket!

Hétfő reggelig (6 UTC) várható időjárási események:

 

 

Szöveges előrejelzés:

 

Vasárnap hajnalban észak felől egy hidegfront éri el hazánkat, hatására egyre nagyobb területen erősödik meg és fordul északnyugati irányúra a szél. Viharos széllökésekre eleinte csak a hegyvidéki területeken számíthatunk, majd a délelőtt közepétől már a Szombathely-Szeged vonaltól északkeletre síkvidéken is egyre többfelé várhatók 70 km/h-t meghaladó szélrohamok. Vasárnap délután tovább fokozódik a szél, ekkor már a térképünkön narancssárgával jelölt területen erősen viharos, 90 km/h fölötti széllökések is előfordulhatnak. A Bakonyban, a Vértesben, a Pilisben, illetve a Budai-hegységben és az Északi-középhegység magasabb csúcsain ekkor már 110 km/h körüli, közel orkán erejű széllökésekre is számítani lehet. A szél előreláthatólag csak a késő esti óráktól kezdve mérséklődik jelentősebben.

 

Érdemes még megjegyezni, hogy a zölddel jelölt Dráva mentén és az északkeleti határvidéken az ország többi részéhez képest jóval mérsékeltebb légmozgás valószínű.

Vissza a hírek főoldalra