2024. április 20., szombat

Szélviharral érkezik a felhősebb, csapadékosabb idő

Időjárás-változás - Publikálva: 2019-03-10 15:28 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Szombaton este északnyugat felől egy hidegfront csapadékzónája érte el hazánkat, amely főleg az ország északi sávját és a tiszántúli területeket érintette. A Budapest-Nagyvárad vonal mentén éjjel nem egy helyen zivatarok is kipattantak. Vasárnap napközben azonban már egy újabb ciklon melegfrontja érkezett, melyet északnyugat felől szélviharral követi majd a hidegfront is, és akkor is előfordulhat egy-két helyen zivatar. 

Szombaton este egy hidegfront csapadékzónája érte el hazánkat. Hatására elsősorban az ország északi sávjában alakult ki jellemzően eső, záporeső, viszont a Budapest-Nagyvárad vonal mentén nem egy helyen zivatarok is kipattantak. 

 

Hérincs Dávid meteorológus fórumtársunk videója Budapestről az éjszakai távoli zivatarokról.

 

Vasárnap a késő esti órákban északnyugat felől egy újabb hidegfront éri el hazánkat. Hatására a szél mindenhol átfordul északnyugatira és az ország délnyugati felét leszámítva sokfelé 70 km/h feletti széllökések kísérhetik. Különösen Pest, Fejér, Nógrád, Bács-Kiskun megye északi és Jász-Nagykun-Szolnok megye nyugati területein átmenetileg 90 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek! A magasabban fekvő helyeken 100-110 km/h széllökések is előfordulhatnak.

 

Legfrissebb veszélyjelző térképünk

 

Mit tartogat a jövőhét?

 

Hétfő reggelre az átvonult hidegfront után északnyugat felől elkezdődik a felhőzet csökkenése. Következtében az ország északi sávjában reggel már jobbára derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Ugyanakkor délen még közepesen vagy erősen felhős területek lesznek jellemzőek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 9 fok között alakul. Napközben a néhány órás napsütés mellett többször erősen megnövekszik a felhőzet, és főként a Dunántúlon, valamint a középső területeken várható elszórtan záporeső, néhol akár zivatar. Napközben még inkább csak a magasabban fekvő helyeken, de estefelé már síkvidéken is előfordulhat havas eső vagy hózápor. Az északnyugati, nyugati irányú szél a déli, kora délutáni órákig még többfelé lesz élénk vagy erős, majd fokozatosan veszít erejéből a szél, de záporok, zivatarok környezetében még ezt követően is előfordulhat szélerősödés. A hőmérséklet csúcsértéke 9 és 13 fok között alakul.

Kedden inkább csak a szobából lesz kellemes idő, melyet a hosszabb-rövidebb napos időszakok biztosítanak, viszont a szabadban élénk északi szél és a viszonylag alacsony (átlagoshoz közeli) hőmérsékleti értékek sokat rontanak a kellemes hőérzeten.

Szerdán fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és délután egyre többfelé kezdődik csapadékhullás. Délen ugyanakkor már 10 fok fölé melegszik a levegő. A hét további napjaiban jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, és ismétlődő jelleggel számíthatunk - általában kisebb mennyiségű - csapadékra. A légmozgás mindvégig meghatározó eleme lesz időjárásunknak, a hétvégéhez közeledve azonban délnyugatira fordul, és egyre enyhébb levegőt szállít térségünk fölé, így szombaton már kifejezetten enyhe időben lehet részünk.

 

A legfrissebb információkért kövessék nyomon a naponta kétszer frissülő 36 órás és egyszer frissülő 5 napos előrejelzésünket!

 

Borítókép: Orange99

 

Vissza a hírek főoldalra