2024. március 28., csütörtök

Szeles február

Érdekességek - Publikálva: 2020-03-08 12:46 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Ahogy a cím is elárulja, a szélről lett emlékezetes a tél utolsó hónapja, de nézzük részletesen milyen időnk is volt februárban...

Február 1. és 9. közötti időszak:

Február első pár napja csendes időt hozott, kisebb esők, záporok azért előfordultak. Ugyanakkor február 4-én jelentős változás kezdődött hazánk időjárásban: egy rajtunk keresztül áthaladó ciklon hidegfrontjának hatására többfelé alakult ki eső, zápor, illetve ezek mellett helyenként zivatarok is előfordultak.

 

 

Forrás: OMSZ

 

A front mögött főként északnyugaton voltak jellemzőek a viharos, erősen viharos széllökések.  Február 5-én, szerdán a ciklon tőlünk keletre, délkeletre megtorpant, ennek következtében a Dunántúlon folytatódott a viharos széllökésekkel tarkított idő.


 

Forrás: WZ

 

Összességében február 4-én és 5-én a Tiszától nyugatra nagy területen voltak 70 km/h-t meghaladó széllökések, sőt a Dunántúl északnyugati részén a 90-100 km/h-s széllökésekből sem volt hiány.

 

 

Forrás: OMSZ

 

A viharos időnek sajnos meglettek a következményei, több helyütt dőltek ki fák, illetve tetőszerkezetek is megsérültek.

 

 

Február 6-tól egészen február 9-ig csendesebb időszak köszöntött be hazánk időjárásába.

 

Február 10. és 16 közötti időszak:

A néhány csendes nap után február 10-én ismételten viharosra fordult hazánk időjárása egy Skandinávia felett örvénylő viharciklon hatására. 

 

 

Forrás: WZ

 

Február 10-én, hétfőn főként délnyugaton fordultak elő viharos széllökések, Somogy megyében ismét több helyen volt fakidőlés és sajnos épületeket is megrongált a szél.

 

 

Lakóépületre dőlt fenyőfa Nagyatádon. Forrás: atádhír

 

Másnap, február 11-én hajnalban átmenetileg a zivataroké lett a főszerep, a ciklon hidegfrontja mentén főként a Dunától keletre többfelé alakultak ki zivatarok, melyeket jégeső is kísért. A zivataros hajnalról bővebben korábbi cikkünkből olvashattok: LINK

 

 

Forrás: OMSZ

 

 

A város fénye által megvilágított felhőzet Budapesten, Hérincs Dávid fotója

 

Napközben ismét a szélé volt a főszerep, főként északon voltak 90 km/h-t meghaladó széllökések.


A következő front február 14-én érkezett, ám ez viharos időjárást nem, csupán csendes esőt hozott magával.

 

Február 17. és 23. közötti időszak:

Február 17-én egy Izland felett pörgő ciklon előoldalán meglehetősen meleg levegő érkezett hazánk fölé, a Dunántúl nyugati részén 17 és 19 fok közé melegedett a levegő.

 

 

Másnap, február 18-án egy gyenge hidegfront mögött pár fokot visszaesett a hőmérséklet, de ezzel még mindig bőven átlag fölött maradtunk. A következő szeles időt hozó hidegfront február 21-én érkezett, mikor is északon fokozódott viharossá a szél. Ez a front nem csak szelet hozott magával, hanem északkeletre némi havat is.

 

 

Havazás a Mátrában, Pelle Adrián fotója

 

Érdemes még megemlíteni a február 23-i frontot, ami a szokásos szele mellett extrém főnhatásáról is emlékezetes marad, hiszen a késő esti, éjszakai órákban Sopron térségében 20 fok környékére ugrott fel a hőmérő higanyszála.

 

 

Forrás: OMSZ

 

Február 24. és 29. közötti időszak:

Február utolsó hete sem maradt változékonyság nélkül. Február 26-án egy hullámzó front vonult át hazánkon, többfelé okozva jelentős mennyiségű csapadékot. A beérkező hideg levegő és a zivatarok hűtő hatására az esőt délen és nyugaton havazás váltotta fele, főként Zala megyében, illetve Somogy megye déli részén néhány centis hótakaró is kialakult.

 

 

Havazás Gellénházán, Majerik Mátyás János fényképe

 

A hónap utolsó előtti napjára, február 28-ra is jutott a szélből, ekkor a Dunántúlon fokozódott viharossá a szél.

 

Válogatás a MetNet és az IdőFórum képtárából:

 

 

Vityi Nándor, MetNet

 

 

Földvári-Nagy Tünde, IdőFórum

 

 

Ráduly László, IdőFórum

 

 

 

Hérincs Dávid, MetNet

 

 

Tiszai Szabolcs, IdőFórum

Vissza a hírek főoldalra