2024. április 24., szerda

Szállópormérés a nyári időszakban

Érdekességek - Publikálva: 2021-08-16 11:54 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Sokan úgy vélik, hogy a szállópormérésnek főként a fűtési szezonban van jelentősége, mert csak a tüzelőanyagok égetése során keletkező, és bizonyos időjárási helyzetben felgyülemlő légszennyező részecskék okozhatnak egészségkárosítást. Ha végignézzük a nyári méréseket, akkor azonban azt láthatjuk, hogy időjárási helyzet függvényében olykor nyáron is jelentős szállópor-koncentrációt mérhetünk.

Ha elkezdjük böngészni az Metnet-en működő szállópormérő-hálózat adatait, akkor rövid kereséssel is érdekes jelenségekre figyelhetünk fel. Ha országos méretű időjárási jelenség húzódik meg a magasabb koncentráció mögött, akkor annak több állomáson is jelentkeznie kell. Egy ilyen példa látható az ábrán:

 

 

Három közép-magyarországi állomáson (Felcsút, Bánk és Érd) nagyon hasonló lefutású napi pm2.5 átlagértékek menete, és mindegyiken megfigyelhető egy viszonylag magas érték 2021. július 25-26-án, amely 27-ére visszaesik a jó levegőminőségi tartományba. Ez az időszak egybe esett egy nagyon erőteljes déli-délnyugati áramlással, amely sivatagi eredetű homokot és port szállított Közép-Európába. 

 

 

A jelenségnek külön érdekessége volt, hogy sok helyen okozott "sáros" esőt a térségben. A magas pm2.5-es koncentráció pedig arra enged következtetni, hogy nem csak a "nagy", akár szemmel is látható szemcséket hozta el hozzánk a szél, hanem a mikroszkopikus tartományban is érkezett szennyező anyag hazánkba. Ez tehát egy jó példa volt arra, hogy nem csak az emberi, hanem a természetes eredetű szennyezés is terhelheti olykor a szervezetünket, továbbá nem csupán az őszi-téli időszakban érdemes a szállópormérő-hálózat adatait böngészni. 

Vissza a hírek főoldalra