2024. április 19., péntek

Sivataggá változtatta a havas lejtőket a szaharai homok!

Érdekességek - Publikálva: 2022-03-15 15:11 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Hétfőn már mutattunk egy fotót arról, az Ibériai-félszigetet elérő nagy mennyiségű sivatagi homok és por hogyan színezi el a teljes égboltot, most pedig nézzük meg mindezt felülről! 
Alább egy speciálisan színezett és két látható tartományú műholdképet láthattok, melyeken egyaránt jól megfigyelhető az igen nagy kiterjedésű, sűrű porfelhő (előbbin a felhőmentes helyeken élénk rózsaszínű-lilás színnel), főként az Ibériai-félsziget és Franciaország felett.
 
 
 
 
 
Műholdképek: EUMETSAT / Kachelmannwetter.de
 
 
A port és homokot egy, a nyugati áramlásról leszakadt (úgynevezett cut-off) ciklon előoldalán megerősödő délies szél kapta fel, majd szállította északra nagy mennyiségben. Mivel a ciklon a következő napokban alig változtatja helyzetét és csak lassan gyengül, Délnyugat-Európát további por éri el. A jelenlegi porfelhő pedig egy Franciaország északi részén fejlődő peremciklon áramlási rendszerébe kerülve kelet-délkelet felé mozdul el, így a ciklonnal együtt éjjel hazánkat is eléri. Így az érkező eső nagy mennyiségben tartalmazhat homok, érdemes tehát holnapig várni a kocsimosással.
 
 
 
A szaharai homok "sivataggá" változtatta a havas lejtőket Spanyolországban:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Kaiku
 
 
 
 
 
Havas hegyvidék, ami a homoktól sivataggá változott!
 

Vissza a hírek főoldalra