2024. március 28., csütörtök

Rekordközeli alacsony légnyomás - mozgalmas hétvége

Szélsőségek - Publikálva: 2015-01-29 20:37 | Becsült olvasási idő: kb 4 perc.

Pénteken éri el hazánkat annak a hatalmas ciklonnak a peremciklonja, amely kiadós csapadékot okoz a Kárpát-medencében. De hogy pontosan hol, mikor és mi fog esni az égbõl? Nosza, nézzünk utána!

Elõször nézzük pár mondatban a meteorológiai hátterét ennek a kétségkívül rendkívüli idõjárásnak: középpontjával Norvégia nyugati partjai mentén örvénylik az a gigászi méretû ciklon, mely gyakorlatilag a teljes kontinens idõjárását meghatározza. 

 

1. kép

Európai légnyomástérkép, csütörtök 16:00 UTC

 

A ciklon Európa északi, nyugati és középsõ részein csapadékos, szeles idõt okoz, északon jobbára havazás a jellemzõ, a középsõ tájakon vegyes halmazállapotú csapadék hullik, délen pedig esik az esõ, záporok fordulnak elõ.

 

A következõ 24-72 órában az Alpokhoz érve az anyaciklon többször is hullámot vet, és saját középponttal önálló peremciklonok képzõdnek, melyek hatására összességében kiadós csapadék hullik Kárpát-medence szerte.

 

2. kép

Európai csapadékösszeg-térkép hétfõ 00:00 UTC-ig

 

A kis meteorológiai kitérõ után nézzük, mit jelent ez konkrétan, mire számíthatunk Magyarországon a hosszú hétvége folyamán!

 

Csütörtökön az ország nyugati és északi részein egy kis (néhol nem is olyan kis) ízelítõt már kaptak a télbõl, helyenként 10-15 cm-es hótakaró hullott, és hosszú böjt után a fõvárosban is számottevõ vastagságú hótakaró lepte el a tájat.

 

Pénteken eléri térségünket az elsõ kialakuló peremciklon, melyben az elõrejelzések szerint akár 970 hPa alá csökkenhet a légnyomás. Hazánk területén valószínûleg nem dõl meg a valaha mért legalacsonyabb légnyomás (968,6 hPa, Nagykanizsa, 1976.), de nyugati határaink mentén 970 hPa közelébe süllyedhet pénteken napközben.

A könnyebb áttekinthetõség érdekében bontsuk két részre országunkat: vegyük külön górcsõ alá az ország nyugati, északnyugati felét, illetve az Alföldet a Dél-Dunántúllal kiegészülve!

 

Nyugat-északnyugat

 

Péntek reggel nyugat-délnyugat felõl ismét csapadéktevékenység kezdõdik, és országszerte számíthatunk több-kevesebb csapadékra: a ciklon által beszippantott enyhe levegõ hatására általában esõvel kezdünk, még a nyugati területeken is megjelenhet a folyékony csapadékforma, de már a délelõtt folyamán megtörténhet a hóba váltás a nyugati végeken, illetve a dunántúli hegységeink is elõnyt élveznek ilyen szempontból.

 

3. kép

Halmazállapot- és csapadékösszeg elõrejelzés, péntek 12:00 UTC

 

A délelõtt második felében az ország északi és nyugati felén intenzív csapadékhullás valószínû, ekkor északnyugat felõl már megkezdõdik a hideg levegõ beáramlása, így elsõsorban a Dunántúl északnyugati felén erõs havazásra lehet számítani. A legnagyobb hómennyiség az orografikus emeléssel támogatott csapadéktöbblettel bíró Bakony térségében hullhat.

 

Síkvidéken a megmaradó hó ellen dolgozhat az eleinte pozitív hõmérséklet, de a beáramló hideg a talaj közelében is érezteti hatását, és az érintett területeken napközben már 0 fok köré csökkenhet a hõmérséklet. Ezzel együtt megélénkül az északnyugati szél, így kisebb hófúvásokat sem lehet kizárni. Ezzel egy idõben az Északi-középhegység magasan fekvõ tájain is kiadós hó hullhat, síkvidéken ekkor még az esõ lesz a jellemzõ, ahogy az ország középsõ tengelyében is.

 

4. kép

Halmazállapot- és csapadékösszeg elõrejelzés, péntek 12:00 UTC

 

A dunántúli gyors halmazállapot-váltást követõen viszont csak nagyon lassan araszol kelet felé a havazás határa, és a Duna vonalát csak alig-alig lépi át. A Dunántúl keleti részén, illetve a Duna vonalában a nap második felében elhúzódó, akár intenzív havazásra van kilátás, így ezeken a részeken is valószínû (változó vastagságú) hótakaró kialakulása. 

 

Összességében az érdemi (tehát a megmaradó) havazás határa nagyjából a Duna vonalában valószínû, illetve az Északi-középhegység hegyvidéki részein alakulhat ki friss hótakaró. 

 

Alföld + Dél-Dunántúl

 

A lényeggel kezdve: az Alföldön megmaradó havazás pénteken nem valószínû, a Dél-Dunántúlon az esti órákban kialakulhat néhány centiméteres olvadozó hótakaró.

 

Némi izgalomra a déli területeken azonban a jelentõs hõkontraszt, viszonylag nagy vertikális hõmérséklet-különbség, a némi-nemû labilitás és az összeáramlás adhat okot, azaz helyenként záporok, sõt zivatarok is kialakulhatnak. A konvektív csapadékot akár jégesõ vagy hódara is kísérheti. A Dél-Dunántúlon megvan az esélye hózivatarnak is a délutáni órákban.

 

5. kép

Labilitás (CAPE), péntek 18:00 UTC

 

A csapadék mellett jelentõs szerephez jut a szél is, a Dél-Alföldön viharossá fokozódik a déli-délkeleti szél, 70-80 km/h-s széllökések is kifuthatnak, az esetleges zivatarokban pedig nem lehet kizárni akár 90-100 km/h-s széllökést sem.

 6. kép

Szélerõsség, péntek 15:00 UTC

 

Éjszaka aztán országszerte fokozatosan csökken a csapadékhajlam, reggel már csak a keleti területeken fordulhat elõ gyenge csapadék.

 

Szombaton alapvetõen nyugodt idõben lesz részünk, számottevõ csapadék vagy szél nem valószínû. Az ország északnyugati harmadán egész nap kitarthat a fagy, így a behavazódott területeken számottevõ olvadás nem valószínû.

 

Vasárnapra virradóra ismét az anyaciklon egy peremciklonja, egy mediterrán ciklon éri el hazánkat.

 

7. kép

Nyomás-elrendezõdés, vasárnap 00:00 UTC

 

Elõtte azonban a hóval borított tájakon, ahol kevés lesz a felhõ, igen mélyre zuhanhat a hõmérõ higanyszála, az éjszaka elsõ felében akár -10 fok köré is hûlhet a levegõ.

 

A mediterrán ciklon hatására vasárnap reggel dél felõl fokozatosan beborul az ég, és egyre többfelé kezdõdik újabb csapadékhullás. A déli, délkeleti országrészben jobbára esõ, havas esõ, legfeljebb átmeneti, nem megmaradó havazás valószínû, ugyanakkor a Dunántúlon és késõbb az északi, majd az északkeleti országrészben havazás lesz a jellemzõ csapadékforma. A Dunántúl egyes pontjain akár ismét 5-10 centiméteres friss hótakaró is kialakulhat, de északon és északkeleten is van esély néhány centiméteres friss fehér paplanra.

 

Hétfõre virradó éjszaka aztán elhagyja hazánkat a csapadékzóna, és átmenetileg megnyugszik idõjárásunk.

 

Összefoglalás

 

Pénteken egy igen erõs ciklon hatására sokfelé hullik jelentõs csapadék, amely az északnyugati területeken akár jelentõs havazást is produkálhat, miközben a déli országrészben záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

 

Szombatra megnyugszik idõjárásunk, ekkor mintegy felkészülünk a vasárnapra, amikor újabb mediterrán ciklon érkezik, és ismét többfelé valószínû csapadék, melynek formája északon és nyugaton inkább hónak, délen és keleten inkább esõnek ígérkezik.

 

Forrás: www.infoclimat.fr, www.wetterzentrale.de, www.meteo.pl, www.weatheronline.co.uk, www.weathercast.co.uk, www.met.hu

 

Írta: Pelle Kornél (coontac)

Vissza a hírek főoldalra