2024. március 29., péntek

Piciny nyarat tartogató hétvége

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-09-30 17:32 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hűvös hétköznapok után a hétvégére visszatér a nyárias meleg hazánkba, de tartósan nem veti meg a lábát a Kárpát-medencében. Nézzük a részleteket.

Pénteken délutántól egy a Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon előterében, Afrika felől szubtrópusi eredetű levegő kezd beáramlani hazánk és Európa déli, délkeleti része fölé. Szombat délután már meglehetősen meleg, igazi nyárias légtömeg lesz hazánk felett:

 

 

Szombat délutáni időjárási helyzet

 

A melegedés mértékét jól jelzi, hogy délen a péntek délutáni 23-24 fokos maximumhoz képest szombat délutánra 6-7 fokkal lesz melegebb a levegő, a déli határvidéken néhol a 30 fokot is meghaladhatja a hőmérő higanyszála.

 

 

Ez a meleg levegő szó szerint úgy zúdul be a Kárpát-medencébe, a nap első felében főként a Kisalföldön, később pedig az Alföldön nem lesznek ritkák a viharos, 70 km/h-t meghaladó széllökések sem!

 

 

Ahogy azt fentebb is írtuk, ez nyáriasan meleg idő csak kérészéletűnek bizonyul, szombaton a késő délutáni órákban nyugatra meg is érkezik a front, amihez egyre valószínűbb, hogy főként nyugaton heves zivatarok társulnak majd, hiszen a front előterében jelentősen labilizálódni látszik a légkör.

 

 

 

A fenti térképeken látható magas indexek nyáron is bőven megfelelő táptalajt teremtenének a heves zivatarok kialakulásának, de így októberben egészen extrémnek is mondhatóak. A front menti zivatarokból intenzív csapadék hullására is számítanunk kell.

 

 

Vasárnapra a front mögött visszaesik a hőmérséklet, igaz nagy hidegre nem számíthatunk:

 

 

Összefoglalva, meglehetősen mozgalmas hétvége áll előttünk, ami átmenetileg visszahozza nyarat.

Vissza a hírek főoldalra