2024. március 29., péntek

Peremhullám többfelé zivatarokkal

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-06-21 19:58 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Egy peremhullám hatására labilis rétegződésű levegő érkezik fölénk délnyugatról, ami több helyen eredményez záporokat, zivatarokat. 

Labilis rétegződésű levegő érkezik fölénk szerda délutántól. A legfrissebb számítások szerint a késő délutáni óráktól előbb az Alpokalján, majd a délnyugati országrészben és a Balaton térségében, csütörtök hajnalra/reggelre a Duna-Tisza köze déli felén valamint a Dél-Alföldön több helyen alakulhatnak ki intenzív záporok, zivatarok. Fő veszélyforrás mindenhol a hirtelen lezúduló nagymennyiségű csapadék lesz, amit nagyjából a Szombathely-Siófok-Paks-Kaposvár-Szentgotthárd körben bizony lokálisan 40-50 mm csapadék is kísérheti, de ettől a képzeletbeli körtől északra és délre is lehet 20-30 mm mennyiségű csapadék. Ezeket a zivatarokat átmenetileg viharossá (60-80 km/h) fokozódó szél és kisebb (jellemzően 2 cm alatt) méretű jég kísérheti.

 

 

 

Fontos azonban kiemelni, hogy (a térképen jelzett csíkozott területen), nagyjából a Dráva-Mura menti területekre izolált, szupercellás zivatarokat is várunk, amik a határmenti vagy határhoz közel eső településeken vonulhatnak végig. Nyomukban felhőszakadás (20-30 mm), nagyméretű jég (2-5 cm átmérő), viharos szél (80 km/ felett) kísérheti! 

Vissza a hírek főoldalra