2024. március 29., péntek

Péntekig nyár, szombattól markáns lehűlés

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-09-21 18:01 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Péntekig folytatódik a nyáriasan meleg, ám de egyre változékonyabb idő. Péntek estétől pedig egy mediterrán ciklon éri el hazánkat, ami mögött markáns lehűlés kezdődik, beköszönt az igazi ősz. Nézzük a részleteket.

Ahogy az előrejelzésünkben is látszik, péntekig marad a nyáriasan meleg idő, főként délen a 30 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.

 

 

Ezt a melegedés az Atlanti-óceánon elhelyezkedő teknő és benne haladó ciklonok, illetve a tőlünk keletre elhelyezkedő anticiklon közös áramlási rendszerében kialakult délnyugatias áramlásnak köszönhető.

 

 

Az érkező meleg levegő változó nedvességtartalmú, aminek köszönhetően szerdától nagyobb számban záporokra, zivatarokra lehet számítani. Magát a szerdát érdemes külön is kiemelni, hiszen szeptember végéhez képest egészen sok energia gyűlhet össze a légkörben, így nagyobb számban is előfordulhatnak zivatarok, melyek között akár intenzívebbek is lehetnek.

 

 

GFS labilitás térkép

 

 

GFS csapadéktérkép

 

Csütörtökön valamivel kevesebb helyen, majd péntektől egy mediterrán ciklon hatására, többfelé lehet már zápor, zivatar, de a kiterjedtebb csapadékhullás szombaton várható. A ciklonból összességében jelentős mennyiségű eső is lehullhat.

 

ECMWF modell csapadék előrejelzése

 

A mediterrán ciklon mögött északnyugat felől sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét beköszönt az igazi ősz!

 

 

Vasárnap 15 fok fölé csak délen emelkedhet a hőmérséklet, északon pedig előfordulhatnak olyan helyek, ahol csupán 10 fok körül alakul a maximum hőmérséklet.

 

 

GFS vasárnapra várt maximum hőmérsékletei

 

A jövő héten elején megjelenhetnek a reggeli fagyok, a nappalok pedig meglehetősen hűvösek lesznek.

 

Vissza a hírek főoldalra