2024. április 20., szombat

Pénteken sekély ciklon hatására ismét csapadékosra fordulhat az idő

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-07-22 12:32 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Egy Olaszország felett kialakuló sekély ciklon hatására a hétvégére ismét csapadékosabbra fordulhat az időjárásunk. Sokfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására és tartós esőre is. Nézzük a részleteket!

 

A mostani modellfutások szerint egy sekély ciklon fog kialakulni Olaszország északi területei felett, melynek előoldalán (áramlási rendszerében) délnyugat felől nagy nedvességtartalmú és labilis levegő érkezik a Kárpát-medence térsége fölé.

 

 

Az előrejelzett CAPE (légköri energia) mérsékelt magasságig növekedhet, de ez még változhat az időpont közeledte felé.

 

 

A különböző konvektív paramétereket figyelembe vevő Thompson-index is fokozatosan növekszik majd, egy dny-ék sávban kedvező feltételeket teremtve záporok, zivatarok kialakulásának.

 

 

A csapadék előrejelzés tekintetében a mostani forgatókönyv a következőképpen alakul. A már említett dny-ék tengely mentén alakulna ki csapadék legnagyobb valószínűséggel. Az egyes cellák lassú áthelyeződése miatt megvan az esélye a felhőszakadásnak. Az említett területen a légkör telítettsége várhatóan jelentős lesz, így jégeső kialakulásának kisebb az esélye.

 

 

 

Ezen a térképen az látható, ahogy egy dny-ék sávban elhelyezkedő konvergens zóna húzódik a Dunántúlon. Ezen területen várható a zivatarok kialakulása akár nagyobb számban is:

 

 

A hőmérsékletről még nem ejtettünk szót: az ország keleti, délkeleti 2/3-án a hőmérséklet még 30 fok körül vagy 1-2 fokkal afelett alakul majd (erre főként délen, délkeleten van esély). A Dunántúl nyugati részein ugyanakkor már jelentősen visszaesik a hőmérséklet a csapadéknak köszönhetően.

 

 

Strandolni vágyóknak rossz hír, hogy szombatra elromlik az idő, kifejezetten hűvös és csapadékos időben lehet részünk, és országszerte hullhat jelentősebb mennyiségű csapadék, főként a szombatra virradó éjjeli, reggeli és délelőtti órákban. Országos területi átlagban akár 20-30 mm csapadék is lehet. Ez a térkép a vasárnap késő délutánig várható átlagos csapadékmennyiséget mutatja, de zivatarokból egy-egy pontban ennél jóval több is hullhat.

 

 

Jó hír, hogy vasárnap ismét visszamelegszik az idő, ugyanis az áramlás ismét délnyugatira fordul, mellyel meleg és szárazabb levegő érkezik a térségbe.

 

A jövő hét elején a mostani számítások szerint marad a nyárias idő 26-30 fok közötti csúcshőmérsékletekkel, és csak elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar - de nem ez lesz a jellemző.

 

Az előrejelzés azonban jelentős bizonytalansággal terhelt, így ez még a következő napokban változhat. Figyeljétek az előrejelzéseinket, illetve a közösségi oldalunkat, ahol mindig friss rövidtávú előrejelzéseket adunk ki, ha a helyzet úgy indokolja.

 

Borítókép: Kiss Kevin

Vissza a hírek főoldalra