2024. április 25., csütörtök

Nyárias október

Érdekességek - Publikálva: 2019-11-07 17:39 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Az ősz második hónapja rövid időszakokat leszámítva inkább emlékeztetett egy nyári hónapra, mint egy őszire, lássuk részletesen milyen is volt az idő októberben...

Október felemásan indult, hiszen az első hétre jutott nyárias idő is és ősz is. Első két napon igazi késő nyári idő volt, helyenként a 27 fokot is elérte a hőmérséklet:
 

 

 

A lehűlést hozó hidegfront október 2-án késő délután érte el a Dunántúlt, nyomában záporok, zivatarok alakultak ki. A zivatarok között szupercellák is akadtak, a képen látható példány Somogy-Zala határán vadászták le:

  

 

Floo fényképe

 

A front mögött az évszaknak megfelelő hőmérsékletű légtömeg érkeztek, majd átmeneti felmelegedést követően október 6-án újabb hidegfront érkezett, ami mögött sarkvidéki eredetű levegő érte el hazánkat. A front szórványosan, de főként északon és keleten okozott záporokat, zivatarokat.

 

 

Az október 6-án érkező front mögött jelentős hideg érkezett

 

A fent említett hideg levegő már elég volt ahhoz, hogy október 8-án reggel az ország nagyobbik részén fagyos időt okozzon.

 

  

 

Fagyos reggel, forrás: OMSZ

 

 

 

 

Magyartölgy fényképe

 

Október 8. után viszont alapvető változások kezdődtek időjárásunkban, és fokozatosan beállt a hónap nagy részére jellemző erős délnyugati áramlás. A felmelegedést főként délen időszakosan esők szakították meg, de jelentősebb csapadék csak a déli határvidéken fordult elő.

 

 

Tartós meleg időt okozó magasnyomású gerinc

 

Október 11-től egészen október 29-ig, egy-két napot leszámítva száraz és az évszakhoz képest igen meleg idő köszöntött ránk, sorban dőltek a melegrekordok. A legtöbb rekord október 20. és 25. között dőlt meg, mikor is délkeleten 28 fok feletti hőmérsékletek is előfordultak. Országos szinten a legmelegebb nap október 23-án volt:

 

 

Ennek a hosszan tartó melegnek végül egy október 29-én érkező hidegfront vetett véget.

 

 

 október 29-én érkező lehűlés

 

A hidegfront mögött az átlag alá esett vissza a hőmérséklet és ismét előfordultak reggeli fagyok. A hegyvidéki területekre pedig megérkezett, ha rövid időre is, az első megmaradó hó.

 

 

Végh Zsófia fényképe a Kékestetőről

 

Válogatás a MetNet, Időfórum képtárából:

 

 

Papp Péter, Időfórum

 

 

 

Dolomit, MetNet

 

 

 

djrafy, MetNet

 

 

 

 

Györkő Zsombor, Időfórum

 

 

Dzsibzon, MetNet

 

Vissza a hírek főoldalra