2024. március 28., csütörtök

Nyár az őszben, tartósan visszatérnek a nyárias hőmérsékletek

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-09-09 20:27 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Már ezen a héten is nyárias meleg várható, de a jövő hét elején igazi kánikulai melegre számíthatunk - nézzük a részleteket.

Európa időjárását - legalábbis a hőmérséklet tekintetében - egy magasnyomású "híd" osztja ketté; az anticiklontól északra hideg levegő, délre pedig meleg levegő halmozódott fel. Hazánk a meleg légtömeg területén helyezkedik el, többnyire száraz, napos és meleg az idő.

 

 

Ez az időjárási helyzet egészen a hétvégéig megmarad, ezért sok napsütésre számíthatunk, csapadékra pedig csak kevés az esély. Minimális változás a jövő hét elején kezdődik, amikor az anticiklon keletebbre helyeződik, miközben a kontinens nyugati partvidékét egy ciklon és a hozzátartozó frontrendszer közelíti meg. A két légköri képződmény közös áramlási rendszerében Európa nagy részét szubtrópusi eredetű meleg levegő árasztja el, így kontinensszerte visszatér a nyáriasan meleg idő.

 

 

Ebből a melegedésből hazánk sem marad ki. Már hétfőn is többfelé 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, de kedden a déli területeken már a 32-33 fok sem kizárt.

 

 

A mostani számítások szerint a nyáriasan meleg idő egészen a jövő hét végig kitarthat, jelen állás szerint ekkor érkezhet lehűlés, azonban ennek mértéke még nagyon bizonytalan.

 

 

Összefoglalva: visszatért a nyáriasan meleg idő és legalább 8 napig biztosan velünk is marad.

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra