2024. március 28., csütörtök

Nincs többé csend, rend, fegyelem...

MetNet - Publikálva: 2018-12-10 22:43 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Hosszan tartó, súlyos betegség következtében 2018. november 27-én délután elhunyt Koczka Péter, vagy ahogy a MetNet-en mindenki ismerte, Koczkás.

Tizenegy. Mindössze ennyi regisztrált tag alkotta a MetNet-közösséget akkor, amikor Koczka Péter úgy döntött, hogy regisztrál szeretett weboldalunkra. Az akkori "saCiklonHatvani Peti" nick talán nem mindenkinek ismerős, de a 789. regisztrációval létrejött "Koczkás" nevet már minden aktív fórumozó jól ismerhette.

 

Pétert nemcsak a MetNet-en, de a való életben is aktív, tenni akaró, igazi közösségi embernek ismerhettük meg. Kreativitása kiemelkedő volt, melyet remekül kamatoztatott az oldalon szervezett számtalan játéka során. Néhány ezek közül kifejezetten nagy létszámú időjárást kedvelőt mozgatott meg, a kisebb létszámú, családias játékok pedig ugyanúgy szerves részét képezték a közösségi létnek. Koczkás nevéhez kötődik az azóta is egyedülálló, a MetNet és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közös szervezésében megrendezett meteorológiai játék, melynek keretein belül 2015-ben és 2016-ban is kipróbálhattuk meteorológiai tudásunkat, rátermettségünket.

 

Habár Koczkás nem rejtette véka alá azt a tényt, hogy a nyári, meleg időt kedvelők táborát erősíti, télen is előszeretettel számolt be Hatvan és térsége időjárási érdekességeiről. Az évek során vitathatatlanul a MetNet-közösség meghatározó tagjává vált. Bár nem kerülte a konfliktusokat, véleményének általában egyenesen, kertelés nélkül adott hangot, valamint a téli időt kedvelőket is előszeretettel froclizta az eseménytelen téli hónapokban (sokan emlékezhetnek egyik jellegzetes szava járására, a "TISz (Télimádók Szövetsége) tagnak lenni elég stresszes és nem valami kifizetődő dolog."-ra), humoros, közvetlen, sokszor nevelő szándékú megjegyzéseit nem lesz könnyű elfelejteni. Utólag visszagondolva ezekre a kisebb-nagyobb zrikákra, az embernek akaratlanul is félmosolyra húzódik a szája, és elkezdenek hiányozni a tipikus, Koczkás-féle bejegyzések...

 

Közösségi aktivitása, játékszervezői készsége mellett nem mehetünk el szó nélkül az utóbbi néhány évben egyre komolyabban űzött hobbija mellett: drónnal készített gyönyörű felvételei méltán váltak népszerűvé a MetNet-en és a legnagyobb videómegosztó oldalon is. Nem restellt útra kelni, hogy megörökítse az utóbbi évek legnagyobb tiszai jégzajlását, az alacsony szintű rétegfelhőzet feletti napsütést, a Recsk környéki tornádó nyomait, vagy csak a környékbeli tájak különleges hangulatát. Tavaly januárban pedig a -28 fokot produkáló Tésára is ellátogatott, hogy beszámoljon az ottani helyzetről, bármennyire is utálta a hideget.

 

Az egyik legszebb felvételt alig több mint egy éve készítette, 2017. december 1-jén örökítette meg a hófehérbe öltözött kékesi tájat: https://www.youtube.com/watch?v=rluRVtEOWM8

A videó alatt szóló zenéről azonnal felrémlik zenei ízlése, a retro popdalok, amelyekkel időről időre próbálta felpezsdíteni a Társalgó régi hangulatát, amikor egy-egy forgalmasabb estén többtíz, esetenként többszáz hozzászólás is született.

 

Nemcsak a Társalgó, de a MetNet belső közösségét is próbálta megmozgatni, folyamatosan ötletelt, próbálkozott újítani, összefogni a társaságot, és akár vezetőként is számíthattunk volna rá.

Tenni akarását mi sem igazolja jobban, mint a 2017 februárjában általa szervezett országos MetNet-találkozó és annak sikeressége. A kékestetői látogatással egybekötött hatvani találkozó remekül sikerült, profin szervezte meg a programokat, mindenkinek hatalmas élmény volt.

 

 

 Az általa szervezett találkozó keretében kiírt előrejelzési verseny győztesével, paluival

 

 

A hatvani-kékesi találkozón is jól látszott, hogy emberek között érezte igazán jól magát (1)

 

 

A hatvani-kékesi találkozón is jól látszott, hogy emberek között érezte igazán jól magát (2)

 

 

A hatvani-kékesi találkozón is jól látszott, hogy emberek között érezte igazán jól magát (3)

 

 

Ezt követően is voltak még tervei, további találkozókat szeretett volna szervezni (akár nagyobb volumenűeket is), tenni akart az általa imádott MetNet-ért, melynek saját bevallása szerint is függője volt. Az élet azonban másképp döntött...

 

Úgy gondolom, Péter azt szeretné, hogy mindig olyannak emlékezzünk rá, amilyen valójában volt. Sosem tagadta meg önmagát, vállalta véleményét, cselekedeteinek következményeit. Hát emlékezzünk rá mi is úgy, mint az egyik legaktívabb MetNet-esre, a közösség meghatározó tagjára, aki csípős megjegyzéseivel, közvetlen stílusával, egyedi humorával örökre bevéste magát emlékezetünkbe. Emlékezzünk a játékmesterre, aki mindig fáradhatatlanul tenni akart a MetNet-ért, a MetNet-esekért. De a játék most véget ért neked, Péter...

Emlékedet örökké őrizni fogjuk, és tenni akarásod, ambiciózus magatartásod példaként fog szolgálni azoknak, akik ismertek és szerettek.

 

 

Koczka Péter 51 évet élt. Nyugodj békében, Péter! Mi, akik itt maradtunk, azon leszünk, hogy megőrizzük a csendet, a rendet, a fegyelmet...

 

 

 

Írta: Pelle Kornél (coontac)

Vissza a hírek főoldalra