2024. március 28., csütörtök

Nem tágít a hűvös idő

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-06-21 15:47 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Marad a megosztottság az időjárásban, nem kedvezőek a kilátások a nyári meleg szempontjából.

Még mindig a hazánktól keletre lévő sekély ciklonális mező hatása alatt van az ország, így eleinte kelet-északkelet, majd észak-északnyugat felől továbbra is hűvös de váltakozó, az eddiginél valamivel szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medence középső területei felé.

 

 

A sok felhő és a tartós csapadékhullás miatt több helyen a 20 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet, ami így a nyári napforduló környékén - mondhatni úgy is - nem igazán gyakori. Az elmúlt időszakok csapadékos periódusai miatt az ilyenkor előforduló gyümölcsök része elrohadt vagy szétrepedt, így fogyaszthatatlanná vált. Ez a mostani időjárás sem kedvez a gyümölcsérlelésnek.

Jó hír a rosszban, hogy az eddig tartósan száraz nagykunsági területek ma végre kiadósabb csapadékot kaptak viszonylag nagyobb területi eloszlásban. Jól mutatja ez a radartérképekből készült összeillesztés.

 

 

A vízgyűjtő területeken is, elsősorban a Tisza vízgyűjtő területein hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt egy kisebb áradás levonulása várható a folyón a következő napokban.

A távolabbi kilátásokban nagy a bizonytalanság. Az viszonylag stabilnak tűnik, hogy lassú melegedés kezdődik, de a csapadék tekintetében még jelentős a modellek közötti eltérés. Van olyan, amelyik újabb zivataros periódussal számol, és van olyan, amelyik egy szárazabb, szeles és mérsékelten meleg verziót támogat. Az orográfia, mint eddig is, segíteni fogja az záporok, zivatarok kialakulását, mely határainkon kívül már szinte mindennapos esemény.

Összefoglalva a távolabbi kilátások erőteljes bizonytalansággal terheltek, így nemhogy a következő hónapot, a júliust, még az elkövetkező napok időjárását sem lehet legalább nagy biztonsággal meghatározni.

GFS ensemble csapadék előrejelzése:

 

Vissza a hírek főoldalra