2024. április 18., csütörtök

Mit hoz a Mikulás?

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-11-30 09:30 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

A kérdés természetesen az időjárásra értendő. Milyen időt rejteget számunkra a zsákjában a Mikulás az idén? Csendben hulló, hangulatos hópelyheket vagy esőt, nyálkás ködöt, esetleg hajrázó, tavaszi szelet? Erre a kérdésre próbálunk választ adni az időjárási modellek alapján.

 

                                                                                   

Azok számára, akik azt remélték, hogy Télapó ezúttal megrázza a szakállát, vagyis havas, hideg, téli idő lesz Mikuláskor, sajnos rossz híreink vannak. Idén az igazi tél Miklós nap környékén gyakorlati biztonsággal kizárható. Aki viszont szereti a mozgalmas, változékony időjárást, az nem fog unatkozni. Nézzük, hogy miért:

 

              

 

                     A december 5-re várható légnyomás és geopotenciál eloszlás Európa vonatkozásában ECMWF szerint

 

                     A december 6-ra várható légnyomás és geopotenciál eloszlás Európa vonatkozásában ECMWF szerint

 

Láthatjuk, hogy a kelet-európai középpontú fejlett anticiklonnal, térségünkben keleties áramlással jellemezhető mostani helyzetet december elejére egy nyugati áramlásos, Dél-Európában magas nyomású, északon ciklonátvonulásos elrendeződés váltja fel. Gyökeres átrendeződésnek, ún. makroszinoptikai váltásnak leszünk tanúi. A kontinentális hidegáramlást különböző hőmérsékletű és nedvességtartalmú, de jobbára enyhe óceáni légtömegek érkezése váltja fel.

A térkép szerint december 5-én éjszaka még egy gyenge köztes anticiklon tartózkodik a Kárpát-medence felett, azonban a Brit-szigetektől nyugatra már megjelenik az a ciklon, amelynek központja nagy sebességgel kelet felé áthelyeződve 24 óra múltán már Észak-Németország fölött látható. A nyugat felől közeledő ciklon előoldali melegáramlása szabja meg előreláthatólag a Miklós-nap és előestéjének időjárását. Megjegyzendő, hogy a szituáció még nem teljesen letisztult. A másik nagy modell, a GFS tovább térségünk fölött tartja a köztes anticiklont, és nála az ECMWF által december 6-án napközbenre várt hidegfront is hiányzik a jelen futásban. UKMO és GEM viszont az ECMWF-hez hasonló, sőt annál határozottabban északnyugatira forduló áramlást, markánsabb lehűlést vár december 6-ra.

A legvalószínűbben az ország nagyobb részén erősen felhős, szeles, enyhe idővel jön el a Mikulás-est. Különösen északnyugaton lehet sok felhő, ott gyenge eső, zápor se teljesen kizárt. A déli szél elsősorban a Dunántúl északi felén élénkülhet meg. Az érkező enyhe levegő hatására a Dunántúlon az esti órákban is 5-8 fokot mérhetünk. Északkeleten ezzel szemben még az anticiklon hatása  érvényesül. Ott gyenge lesz a légmozgás, helyenként erős párásság, esetleg köd is előfordul. Ennek megfelelően ezeken a tájakon csak pár fokkal lesz 0 fok fölött a hőmérséklet. Tehát az ország északkeleti harmadán közelebb lesz az időjárás jellege a klasszikus mikulásihoz, mint nyugaton.

Összefoglalva: idén nem szánon érkezik a Télapó, és vastag bundára se lesz szüksége. A tartósabb, igazi tél egyelőre várat magára.

 

Írta: Thermometer

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra