2024. április 25., csütörtök

Milyen idő lesz a pünkösdi hétvégén?

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-05-20 17:48 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az utóbbi napok csapadékos időjárása után nagy kérdés, hogy milyen időre is számíthatunk a hosszú hétvégén. A válasz röviden az, hogy északon hűvösebb, délen melegebb idő várható. Nézzük részleteiben, hogy mire számíthatunk az ünnepi hétvégén!

A kontinens időjárását a hétvégén a Brit-szigetek és Skandinávia felett elhaladó ciklonok és a hozzájuk tartozó hullámzó frontrendszer határozza meg. A front mögött Észak- és Nyugat-Európában hűvös, csapadékos, míg Kelet- és Dél-Európában meleg és száraz az idő. Hazánk ezen két légtömeg ütköző zónájában helyezkedik majd el.

 

 

Időjárási helyzet szombat délután

 

Szombaton napközben északon, északnyugaton kevesebb, délen és keleten több napsütés várható, ennek megfelelően északon szórványosan, délen helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A hőmérsékleti értékek is ennek megfelelően oszlanak el, északon és nyugaton kicsivel 20 fok alatt marad a hőmérő higanyszála, délen és keleten többnyire 20 fok fölé melegszik a levegő.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek szombat délutánra (ECMWF/OMSZ)

 

Pünkösdvasárnap napközben a frontvonal az ország közepén hullámzik majd, így ismét több helyen számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra, a déli határvidéken van remény kevésbé csapadékos, időnként napos időre.

 

 

Becsült csapadékmennyiség vasárnap délelőtt

 

20 fokos értékekre ezen a napon csupán a déli határvidéken van remény.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek vasárnap délutánra (ECMWF/OMSZ)

 

Pünkösdhétfőn a mostani számítások szerint délnyugatira fordul az áramlás, ezzel több fokkal melegebb, de továbbra is nedves levegő áramlik fölénk, ezért ismétlődő záporokra, zivatarokra is fel kell készülnünk. A melegedés következtében ismét 20 fok köré melegszik a levegő az ország nagyobbik felén, sőt délkeleten a 25 fokot is megközelítheti a hőmérő higanyszála.

 

 

Becsült hőmérsékleti értékek hétfőn délutánra (ECMWF/OMSZ)

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén folytatódik a változékony idő.

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra