2024. április 20., szombat

Mezociklonális tornádó Csehországban

Szélsőségek - Publikálva: 2021-07-01 09:52 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Június 24-én egy hosszan elnyúló, Európát kettészelő frontrendszer választotta el az Atlanti-óceán felől érkező hűvösebb, illetve a Szahara és a Földközi-tenger felől érkező meleg és nedves légtömeget, ezzel éles kontrasztot okozva Nyugat- és Közép-Európa között. A frontálzóna mentén tőlünk északra több napon is kialakultak heves zivatarok, zivatarrendszerek, melyek közül az egyik Csehországban pusztító tornádót okozott.

 

GFS 500 hPa nyomási elrendeződés június 24-én 18:00 UTC-kor. Jól látható a hosszan elnyúló alacsony nyomású terület délnyugati irányban, melynek hullámzó frontálzónája kettészelte Európát.

 

 

GFS 850 hPa (kb 1500 méter) hőmérsékleti elrendeződés június 24-én 18:00 UTC-kor. Nyugat-, illetve Közép-Európa között éles hőmérsékleti kontraszt alakult ki. Az atlanti hűvös légtömegek a fronttól nyugatra, míg a Szahara felől érkező meleg, nedves légtömegek keletre húzódtak, beleértve hazánkat is.

 

Június 24-én a nap második felében alakultak ki az első szervezettebb zivatarrendszerek az Alpoktól északra, melyek az esti órákban elérték Csehország délnyugati tájait. A rendszerben több szupercella is létrejött, melyekhez kedveztek a légköri feltételek: a térségben húzódó futóáramlásnak köszönhetően erős szélnyírás volt jelen a hidegfront mentén és előtt, e mellé pedig jelentős konvektív energia társult. Ezek együttesen megteremtették a károkozó, heves viharokhoz szükséges a feltételeket, és az egyik szupercellában egy mezociklonális tornádó is kialakult.

 

 

Kompozit radarkép június 24-én 17:45 perckor. A behatárolt területen a tornádót okozó szupercellás zivatart láthatjuk a radarképen. Forrás: OMSZ

 

 

Látható tartományú, kompozit  műholdkép. Tőlünk északnyugatra, északra heves viharok vonultak a frontvonal mentén, s ez jól ki is vehető a felvételen. Forrás: OMSZ

 

 

A tornádó behatárolt útvonala amely során elérte Hodonín városát.

 

A mezociklonális tornádó Hodonín városát is elérte, és nem túlzás állítani, hogy történelmi károkat okozott. Sajnos 6 halálos áldozatot és legkevesebb 200 ember sérülését is okozta. A tornádót a károk alapján EF4-es kategóriába sorolták, ami azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések 300 km/h körül alakulhattak benne. Az anyagi károkat nagyjából 550-600 millió euróra becsülték. Ez az alábbi fotók magukért beszélnek:

 

 

A gépjárművek sem úszták meg a pusztító tornádót...

 

 

Mintha egy második világháborús helyszínt látnánk...

 

 

Óriási károkat okozott az EF4-es kategóriába sorolt tornádó.

 

2015. óta egyébként nem alakult ki ilyen erősségű tornádó Európában, 2001. óta pedig ez ez lett a leghalálosabb tornádó Európában, de a modern cseh történelemben is.

 

 

(Felvétel a tornádóról: Youtube)

 

Szerkesztette: Varga Gergő

Vissza a hírek főoldalra