2024. április 19., péntek

Mementó -egy igazi blizzard margójára

Szélsőségek - Publikálva: 2019-01-10 11:28 | Becsült olvasási idő: kb 3 perc.

Évfordulója közeledik az 1987 januári nagy hóviharnak, mely az 1999 februári északkelet-magyarországi hatalmas havazást leszámítva az utóbbi évtizedek legjelentősebb, erős fagyhullámmal párosult hófúvása volt. Illő és tanulságos erre a rendkívüli időjárási eseményre visszaemlékeznünk archív szinoptikai térképek segítségével.    

A rendkívüli időjárás első jelei nem sokkal karácsony után tűntek fel az időjárási térképeken. Nyugat-Szibériában, illetve a jeges-tengeri, kara-tengeri területeken nagy mennyiségű, igen hideg hideg levegő halmozódott fel.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1986 december 27-én

 

Néhány nappal később, miközben hazánkban még a nyugati áramlással érkező enyhe levegő volt az úr, a fagyos légtömeg észak felől fokról-fokra megközelítette térségünket.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 jan 1-jén

 

A fagyos légtömeg január 3-án erős, sőt viharos északnyugati, északi szél kíséretében bezúdult a Kárpát-medencébe. A hidegfront számottevő csapadékhullással nem járt, a nappali felmelegedés már fagypont alatt maradt ezen a napon.

 

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 3-án

 

Ezután, már a következő napon ismét nagymértékű makroszinoptikai átrendeződés zajlott le Európa vonatkozásában. A blokkoló anticiklon kissé délebbre helyeződött, térségünkben gyorsan emelkedett a légnyomás. Ugyanakkor Izland térségében élénk ciklontevékenység indult. A cirkulációs kép, és a tényleges időjárás maga átmeneti hidegöblítést követő gyors, nagy mértékű enyhülés impresszióját keltette.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 4-én

 

Az érdekesség ezzel kezdődött, ugyanis a következő napokban teljesen más makroszinoptikai folyamat zajlott le, mint amit a kiinduló elrendeződés alapján sejteni lehetett. Az izlandi ciklon gyorsvonati sebességgel helyeződött délkelet felé, miközben "hátára vette" az északkelet-európai fagyos légtömeget  -vagyis az a légörvény északi oldalát kitöltötte.

 

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 5-én

 

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 6-án

 

A rendkívül hideg sarki-szárazföldi levegő január 7-én reggeltől ismételten bezúdult a Kárpát-medencébe, ezúttal kiadósabb hózáporok, igen erős, jeges szél, és egész nap tartó hőmérséklet-csökkenés kíséretében. A reggeli, kevéssel 0 fok alatti értékről estére jócskán mínusz 10 fok alá esett a hőmérséklet.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 7-én

 

Ezzel tulajdonképpen lezárult a hideghullám bevezető etapja, a következő napokban másféle, de szintén figyelemreméltó makroszinoptikai történéseknek voltunk tanúi. Január 8-án és 9-én az észak-európai, hatalmas kiterjedésű anticiklon alá "csúszó", az anticiklon által később lefűzött kis északi-tengeri ciklon befolyásolta térségünk időjárását. Ez átmenetileg valamivel enyhébb, nagyon nedves levegőt sodort térségünk fölé, emiatt január 9-én csaknem egész napos, részben intenzív havazást kaptunk. A nyugati határszélen az enyhülés következtében havas eső is előfordult.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 8-án

 

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 9-én

 

Az utóbbi térképen, az ibériai partoktól nyugatra már feltűnik annak a mediterrán ciklonnak a kezdeménye, ami pár nappal később a nagy hóvihart okozta országunkban. Január 10-re ki is alakult a fejlett mediterrán ciklon, középpontjával a Földközi-tenger nyugati medencéje felett.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 10-én

 

Ez a ciklon volt felelős a január 11-én hazánkban előállt rendkívüli időjárásért. Ezen a napon kora reggeltől mind jobban erősödő hóesés, hófúvás kezdődött. A hőmérséklet napközben nem emelkedett, hanem stagnált, vagy süllyedt. A reggeli nagyjából -10 fok körüli értékekről estére -15 fok alá esett a hőmérő higanyszála, sőt másnap reggel megközelítette a -20 fokot. Már a lehulló hó mennyisége is igen nagy volt, többfelé elérte a 40 cm-t. Az erős, viharos szél azonban még rontott a helyzeten: legalább 1-2 méter magas hófuvatagok keletkeztek, melyek majdnem teljes 24 órára blokkolták a közlekedést országszerte. Halálos áldozatai is voltak a rekord hóviharnak, néhány kint rekedt ember megfagyott a viharos, havas, zord időben.

Eközben a ciklon hátoldalán a rendkívül hideg levegő a kontinens távoli, nyugati és déli tájaira is eljutott, azokon a vidékeken teljességgel szokatlan, zimankós időjárást okozva. A kontinens középső területei -így hazánk- felett is "szibériai" fagyosságú légtömeg tartózkodott a magasban.

Tengerszinti légnyomás és a 850 hPa-os nyomásnívóra vonatkozó hőmérséklet-eloszlás Európában 1987 január 11-én

 

Összességében elmondható, hogy mind a makroszinoptika, mind a tapasztalható időjárás szempontjából igazi kuriózumnak számító időszak volt 1987 első tíz napja kontinensünkön.

 

Írta: Dr. Szathmáry Ákos (Thermometer)

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra