2024. március 28., csütörtök

Megérkezik az igazi fagyos tél

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-01-10 12:32 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az elmúlt napokban már téliesebbre fordult az idő, nyugaton, délnyugaton hó is esett, de az előttünk álló héten megérkezik az igazi fagyos, téli időjárás is. Nézzük a részleteket!

A mediterrán ciklon elvonultával kedden átmenetileg csendes, nyugodt, téli időjárás vár ránk, majd szerdától újabb változás veszi kezdetét, egy Izland felett megerősödő ciklon éri el Európa északi, majd középső részét.

 

Szerdai időjárási helyzet

 

A ciklon előterében egy napra, szerdán még enyhébb óceáni légtömeg érkezik hazánk fölé, emiatt délnyugaton 5 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet a délutáni órákban.

 

 

Szerda délutáni hőmérsékletek

 

Ahogy az első fenti ábrán látható, ez csak átmeneti állapot, hiszen a ciklon hátoldalán nagy mennyiségű sarkvidéki eredetű légtömeg halmozódott fel és szerda estétől elkezd bezúdulni a Kárpát-medencébe is. A hideg levegő változó nedvességtartalmú lesz, így elszórt jelleggel kialakulhatnak hózáporok, kisebb havazások. A lehűlésnek azonban ezzel még nem lesz vége, hiszen péntektől az átmenetileg összekapcsolódó azori és skandináviai anticiklon miatt, északkelet felől Szibériai eredetű fagyos légtömeg éri el hazánkat a hétvégére.

 

 

Időjárási helyzet pénteken

 

 

A hideg légtömeg mozgása 1500 méteres magasságban

 

A mostani számítások szerint vasárnap délután mindössze -7 és -2 fok közé melegedne csupán a levegő, éjszaka pedig lehetnek tájak, ahol -20 fok közelébe csökkenhet a hőmérséklet.

 

 

Vasárnap délutánra várható hőmérsékletek

 

Ami pedig a távoli jövőt illet, most úgy néz ki, hogy a fagyos sarkvidéki légtömeg tartósan megvetheti a lábát Európa közelében, így a hónap végéig vendégünk maradhat az igazi téli időjárás, a lenti fáklya szórásából az is látszik, hogy nem tiszta az, hogy tartósan fagyos-száraz, vagy csapadékos-havas időjárás lesz-e jellemző a hónap második felében.

 

 

Összefoglalva, az általunk már korábban beharangozott és végül bekövetkezett SSW meghozza az igazi telet Európába és természetesen hazánkba is.

 

 

Vissza a hírek főoldalra