2024. április 25., csütörtök

Mediterrán ciklonnal csöppenünk a késő őszbe

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-10-03 10:42 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Jelenleg még kellemes, nyáriasan meleg időnek örülhetünk, de az előttünk álló hét közepétől jelentős változás kezdődik időjárásunkban. Sok csapadékra és hűvös, már-már hideg őszi időre készülhetünk. Nézzük a részleteket!

Európa időjárását egy, a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon és egy Kelet-Európa fölött elhelyezkedő anticiklon határozza meg, melyek közös áramlási rendszerében nyáriasan meleg levegő érkezik földrészünk középső részei fölé. A ciklon és hullámzó frontja nagyon lassan mozog keleti irányba, aztán a déli peremén kedden napközben egy mediterrán ciklon mélyül ki, mely szerdától napokig meghatározza hazánk időjárását is.

 

 

 

Időjárási helyzet szerdán napközben

 

A ciklon felhőzete már kedden késő délután megérkezik hazánk nyugati része fölé, szerda hajnalra pedig az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre nagyobb területen ered el az eső. Szerdán napközben folytatódik a csapadékos idő, viszont a tartós eső mellett záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak. A hét elején tapasztalt meleghez képest már csökkennek a hőmérsékletek, különösen a tartósan csapadékos területeken. Ahol átmenetileg megszűnik a csapadék és rövid időre a felhőzet is elvékonyodik, ott még akár 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála.

 

 

 

Szerda délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

 

A mediterrán ciklon középpontja csütörtökre kissé keletebbre mozdul el, ennek következtében hazánk a ciklon hátoldalára kerül és megkezdődik északnyugat felől a hidegebb levegő beáramlása. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, az ország nagy részén csak kevéssel emelkedik 10 fok fölé a hőmérő higanyszála, ezzel párhuzamosan pedig főként az ország délnyugati kétharmadán további jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani.

 

 

 

Csütörtök délutánra becsült hőmérsékletek (ECMWF/OMSZ)

 

A mediterrán ciklon nagyon lassan mozog délkeleti irányba, így pénteken és szombaton is csapadékos marad az időjárás az ország déli felén, de északon ezeken a napokon már kisebb eséllyel lehet eső.

 

A cikk vége felé pedig jöjjön a lényeg! Összességében mennyi eső is hullhat a mediterrán ciklonból? A több napon át tartó esőzésnek köszönhetően, a mostani számítások szerint az ország jelentős részére érkezhet nagyobb mennyiségű csapadék, délen és nyugaton területi átlagban akár 40-60 mm-nyi is lehullhat, míg a legkevesebb esőre északkeleten számíthatunk, ott egyes helyek akár teljesen szárazon maradhatnak.

 

 

Becsült összcsapadék szombat estig

 

A mediterrán ciklon a hétvége folyamán fokozatosan feloszlik, hazánk időjárását pedig egy tőlünk északra kialakuló magasnyomású híd fogja meghatározni, ami mögött sarkvidéki eredetű levegő érkezik és konzerválja a hűvös, november elejének megfelelő hőmérsékleteket. A hétvégén a továbbra is felhős déli tájakon 10 fok alatt maradhatnak délután a hőmérsékleti értékek, de északon is csak 15 fok köré emelkedhetnek a hőfokok.

 

 

 

A hétvégére érkező sarkvidéki levegő

 

 

Végezetül egy animáció a hőmérsékleti változásokról:

 

 

Vissza a hírek főoldalra