2024. április 23., kedd

Mediterrán ciklon okoz havazást

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-12-12 15:23 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Télies fordulat előtt áll időjárásunk, ugyanis szombaton tőlünk délre egy mediterrán ciklon vonul el, melynek csapadékmezeje péntek este el is éri hazánkat délnyugat felől. A legfrissebb számítások szerint szombaton a csapadékzóna elsősorban a Duna vonalának a széles, kb 100 kilométernyi sávjában és a tőle keletre eső területeken fog okozni nagyrészt havazást. 

A csapadékhullás előreláthatólag péntek estétől kezdődik meg délnyugat felől, mely szombat reggelre a Duna vonalában és a tőle keletre eső területekre is kiterjed, beleértve a főváros térségét is. Ezeken a területeken havazásra, különösen a déli-délkeleti megyékben időnként intenzív havazásra számíthatunk. 

A GFS az ország keleti-délkeleti harmadába szombat estére intenzívebb csapadékhullást prognosztizál, aminek a halmazállapota többnyire hó formájában eshet, a keleti határszélen vegyes halmazállapotú csapadékot sem lehet kizárni. A Dunántúlon többnyire gyenge havazásra kell készülnünk.

 

 

 

 

Előrejelzett hóvastagság vasárnap reggelig az ECMWF modell alapján...

 

... és a GFS modell alapján

 

 

Előrejelzett hőmérséklet 2 m-es magasságban (ECMWF) szombat 16:00

 

 A lengyel UM modell is a Duna vonalának a szélesebb sávjában és a tőle keletre eső területeket favorizálja havazás szempontjából szombat délutánra

 

Vasárnap hajnalban A Duna-Tisza közén is a Tiszántúlon még több helyen készülhetünk havazásra

 

Szombaton napközben országszerte fagypont körüli hőmérsékletekre készülhetünk, melynek köszönhetően keleti határszélen kis eséllyel az esetleges folyékony halmazállapotú csapadék könnyen átmehet átmenetileg ónos esőbe is! Mindent összevetve tehát elmondható, hogy a hétvégén az ország nagyobbik részén havazhat, illetve legnagyobb eséllyel a Barcs-Dunaújváros-Záhony vonaltól keletre, délkeletre képződhet a legvastagabb hóréteg. A modellek közötti eltérés, valamint a mediterrán ciklon természete miatt a helyzet rendkívül bizonytalan és sok még a kérdőjel a csapadék térbeli, halmazállapotbeli és időbeli eloszlásában. Ezért mindenkinek ajánljuk a naponta kétszer és egyszer frissülő 36 órás és 5 napos előrejelzésünket! 

 

Források: OMSZ, Kachelmannwetter, Meteolglix

 

Cikket írta és az ábrákat készítette: Kiss Kevin (Kewin6) és Zsombok Imre (Imi1995)  

Vissza a hírek főoldalra