2024. április 20., szombat

Medárdi időjárás

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-06-12 16:08 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

1-1 nap nyugodtabb időjáráson kívül azt lehet mondani, ameddig a modellek ellátnak, maradnak a záporok, zivatarok.

Az elmúlt napok kissé hűvösebb, változékony idejét a hétvégén átmenetileg egy melegedés követi, mely azonban nem lesz tartós. A megszokottól erősen eltérően a pár fokkal melegebb levegő ezúttal kelet-északkelet felől érkezik hazánkba egy melegfrontnak köszönhetően.

A melegfrontot menetrendszerűen hidegfront is kíséri, melynek előterében északkelet felől a hétvégére ismét erőteljesen labilis és nedves léghullámok érkeznek ide a Kárpát-medence térségébe. Ez kedvező feltételeket teremt az intenzív vagy heves záporok, zivatarok kialakulásának.

Hétfőn északkelet felől átmenetileg stabilizálódik a légkör, így kissé csökken a csapadékhajlam, majd keddtől ismét megnő az esélye a záporok, zivatarok kialakulásának.

 

 

A Kárpát-medencétől keletre-északkeletre már napok óta nagy területen igen jelentős, 3-4000 J/kg CAPE (energia) halmozódik fel, és helyenként záporok, zivatarok is társulnak hozzá. Északkelet felől ez a labilis légtömeg megindul a Kárpát-medence belseje, így hazánk felé is.

Szombaton már jelentős mennyiségű energia szabadulhat fel a légkörben, bár a nedvességi viszonyok rapszodikusak lesznek, az északi tájakon már többszöri alkalommal lehet számítani intenzív záporok, egy-egy heves zivatar kialakulására. A légköri nedvességi rétegződés miatt valamivel nagyobb az esélye a jégesők kialakulásának.

 

 

Vasárnap a front előterében a szombatinál is kedvezőbb feltételek alakulnak ki, így már a délelőtti óráktól számítani lehet többfelé záporok, zivatarok kialakulására. Intenzív és heves zivatarok ekkor is kialakulhatnak, bár a szélnyírási viszonyok nem lesznek ideálisak kiterjedtebb heves zivatarokhoz, lokálisan és izoláltan kell rájuk számítani.

 

Nézzük, hogy hol és milyen esélyekkel lehetnek zivatarok a két említett napon! Összességében elmondható, hogy a nyugati, délnyugati országrész kivételével több helyen (szombaton inkább az északi és keleti tájakon, vasárnap már viszont bárhol), akár többszöri alkalommal is előfordulhatnak. Kizárni azonban ott sem lehet őket. Fő kísérőjelenségként a nagy mennyiségű csapadék, izoláltan nagy méretű jég és heves kifutószelek és szélrohamok lehetnek.

Természetesen mint minden, az időjárás is folyamatosan változik, így a modellek kimenetében is lehet változás. Ezt figyelembe véve a cikk tájékoztató jellegű!

Vissza a hírek főoldalra