2024. április 25., csütörtök

Markáns hidegfront hoz változékony, téli időt

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-01-19 09:03 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Csütörtökön markáns hidegfront érkezik és okoz változékony, egyre hidegebb időt! Nézzük a részleteket.

Európa időjárását a Brit-szigetek felett elhelyezkedő anticiklon és egy, a Baltikum felett örvénylő ciklon határozza meg. A két légörvény közös áramlási rendszerében nagy sebességgel hideg levegő áramlik dél felé. Csütörtökre Európa nagy részét elárasztja a sarkvidéki hideg levegő.

 

 

Időjárási helyzet csütörtök napközben

 

Csütörtökön napközben a front előterében is sok lesz a felhő, és már kialakulhat kisebb csapadék, nagyobb eséllyel a keleti és déli országrészben. A csapadék halmazállapota északkeleten, keleten hó, havas eső, délen inkább eső lesz. A markáns hidegfront a délután második felében érheti el az ország északi részét, és a front mentén láncolatba szerveződött havaseső-záporok, hózáporok képződnek. Sőt, a vonalban helyenként zivatarok is kialakulhatnak melyeket jégdara vagy hódara is kísérhet.

 

 

Láncolatba szerveződött csapadékrendszer északon

 

A front átvonulását északnyugati irányból viharos, 60-80 km/h közötti széllökések kísérhetik, de a magasabban fekvő helyeken, illetve egy-egy zivatargócban esetleg 90 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat.

 

 

A front vonalában kialakuló viharos széllökések

 

A hidegfront dél felé haladva veszít lendületéből, így az ország déli felén már kevésbé lehet számítani intenzív eseményekre.

Éjszaka és pénteken a front mögött felhőátvonulásokra számíthatunk melyekből szórványosan országszerte kialakulhatnak hózáporok.

A mostani számítások szerint a hétvégén a Dunántúlt egy hullámzó frontrendszer érheti el, mely nyugaton többfelé okozhat majd havazást, a várható hómennyiségről a következő napokban adunk tájékoztatást.



 

Havazást okozó csapadékrendszer vasárnap éjszaka a Dunántúlon

 

Végezetül egy animáció a hideg érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra