2024. március 29., péntek

Markáns hidegfront érkezik

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-07-05 15:35 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Hétfőn a késő esti órákban markáns hidegfront érkezik északnyugat felől.

 

 

Az Atlanti-óceán felett még mindig masszív magasnyomású anticiklon helyezkedik el, mely a helyzetét a következő napokban sem változtatja, sőt Nyugat-Európa területén is fokozatosan magasnyomás kezd kiépülni.

Ugyanakkor a Skandináv-félsziget térségében egy alacsony nyomású ciklon helyezkedik el, melynek több száz km hosszú hidegfrontja éri el térségünket is.

 

 

Hétfőn napközben a Tiszántúlt leszámítva már a front hatására a délelőtti óráktól megélénkül, de még nem erősödik meg az északnyugati szél. Ezzel a széllel a Dunántúl nyugati részére már stabil légrétegzettségű levegő érkezik és pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, míg az ország többi részén még 30 fok, vagy főként a Dunától keletre több fokkal 30 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk majd.

A front előterében hétfő délután a modellszámítások szerint a Duna-Tisza-közén és az Alföldön egy vékony sávban labilizálódik a légkör így nem zárható ki néhol zápor, zivatar kialakulása.

 

 

A hidegfront vonala a mostani számítások szerint hétfőn körülbelül a kora esti órákban lép be az északnyugati országrészbe, és ahogy halad majd délkelet felé az északnyugati szél egyre nagyobb területen fokozódik viharossá, egy-egy 80 km/h-ás lökés is előfordulhat az éjszakai órákban.

 

 

Éjszaka aztán a hidegfront hatására erősen felhős vagy borult lesz égbolt felettünk és sokfelé lehet eső, záporeső, egy-egy zivatar. Utóbbi leginkább a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő. Országos területi átlagban is említést érdemlő csapadékra számíthatunk, vagyis az előző futásokkal ellentétben úgy néz ki, ez a front nem szárazon megy át felettünk. A legtöbb csapadékra az ország északkeleti területein és a nyugati tájakon számíthatunk a számításaink szerint.

 

 

A hidegfront mögött keddre jó 10 fokot esik vissza a hőmérséklet, azaz markáns hőmérséklet visszaesésre számíthatunk. Az élénk, olykor erős északnyugati széllel együtt pedig kellemetlen hőérzetet biztosít majd a keddi nap folyamán. A legmelegebb órákban is mindössze 20-21 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk majd, ennél hűvösebb a tartósan csapadékos keleti, északkeleti tájakon lehet majd.

 

 

Nos mi várható a frontot követően? Várhatóan a hazánk területe is a nyugat felől terjeszkedő magasnyomás alá kerül ezért száraz és alapvetően napos és ismét egyre melegedő időre van kilátás. A mostani modellfutások szerint a lehűlés csak átmeneti  lesz és a záporok, zivatarok sem térnek vissza. Amennyiben ebben változás állna be, azt cikkünkben ismét közölni fogjuk.

Vissza a hírek főoldalra