2024. április 18., csütörtök

Magassági teknő hoz záporokat, zivatarokat

Időjárás-változás - Publikálva: 2020-05-24 18:04 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Változékony időjárás köszönt ránk az előttünk álló héten, nézzük a részleteket...

Az előttünk álló héten egy úgynevezett magassági teknő alakítja Európa keleti felének időjárását.

 

 

Ennek a teknőnek a hatása alatt lesz hazánk is, aminek köszönhetően meglehetősen változékony, egyben az évszakhoz képest kissé hűvös lesz az időjárás.


Hétfőn napközben országszerte erősen megnövekedhet a gomolyfelhőzet és több helyen előfordulhatnak záporok, zivatarok.

 

AROME időjárási modell, forrás: OMSZ

Ahogy a fenti térképen is látszik, nem mindenütt lesz csapadék, de foltokban akár jelentősebb eső is leeshet. Intenzív zivatargócokat apró szemű jég is kísérheti, és mivel alacsonyan lesz a fagyhatár, így egy-egy zivatargócból nagyobb mennyiségű jég is lehullhat.

 

 

Mindössze 2 és 5 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk 1500 méter körül, ami miatt nehezebben olvadhat el a jég, így több érhet talajt.


Kedden is hasonló időjárásunk lesz, majd szerdán és csütörtökön átmenetileg kevesebb helyen lehet csapadék Péntektől viszont ismételten nő a záporok, zivatarok kialakulásának esély, bár itt még viszonylag nagy a bizonytalanság.

 

 

Szombat délutáni csapadék előrejelzés és nyomás előrejelzés

 

A záporos, zivataros helyeken a hét minden napján érdemes lesz majd gyakrabban "sasolni" az eget, ugyanis többször is jelentősebb örvényességi mezők érik el hazánkat a teknőhöz tartozó kisebb hidegörvényekkel, melyek főként a tartósabb összeáramlási vonalak mentén kialakuló gomoly- és zivatarfelhők esetében felhőtölcsérek kialakulásának is kedvezhetnek.

 

Borítókép:  Horváth Mihály

Vissza a hírek főoldalra