2024. március 28., csütörtök

Lehulló csillagok, elhulló rekordok

Szélsőségek - Publikálva: 2016-08-15 12:29 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A szerdai hidegfront után alaposan lehûlt a levegõ, sõt több helyen hidegrekord is dõlt. Így pedig az idõjárás kedvezett a csillagászat szerelmeseinek is. 

Szerdán északnyugat felõl hidegfront érte el hazánkat. Ennek következtében többfelé alakultak ki intenzív záporok, zivatarok. A hidegfront az ország nagy részét "meglocsolta" jelentõs mennyiségû csapadékkal. Mérõhálózatunk alapján a legtöbb csapadék Bodrogolaszi településen esett itt 24,7 mm csapadékot mért Kovacsmet2 észlelõnk. 

 

Csütörtökön a hidegfront csapadékzónája a keleti területek felé összpontosult és ott alakultak ki további záporok, zivatarok amelyekbõl néhol elõfordult jelentõs mennyiségû csapadék.

 

Csütörtökön este a felhõzet gyors csökkenésbe kezdett. A nyugalomba jutó hideg levegõ illetve a szélcsend együtt elég szép minimum-hõmérsékleteket produkáltak. Péntek reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján megdõlt az országos hidegrekordTésán és Murakeresztúron 4,5°C-ot mértek ezzel felülmúlva a korábbi 2013-as zabari 4,7°C-t.

 

Szombat reggelre is teljesültek a feltételek a minimum-rekord döntéséhez, ekkor is megdõlt az országos hidegrekord. Zabaron 4,0°C-ig csökkent a hõmérséklet. Ez az érték az 1912-ben, Kecskemét Miklóstelepen mért 4,2°C-t múlta felül. 

 

Harmatpont alakulása péntek (08.12.) éjjel

 

Harmatpont alakulása szombat (08.13.) éjjel

 

A Perseidák meteorraj észleléséhez is nagyon kedvezett az idõjárás. Az ország döntõ részén éjszaka is kevés volt a felhõ, csak kisebb körzetekben volt erõsen felhõs az égbolt. 

 

Djrafy észlelõnk fényképe a Perseidákról

 

Micibot fényképe

 

Térkép forrása: Wetter3

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011)

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra