2024. április 19., péntek

Lehűlés és a sok csapadék mellé érkezik az első hó is!

Időjárás-változás - Publikálva: 2022-11-15 09:24 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Közel másfél hónapnyi eseménytelen időjárás után változás kezdődik hazánk és egyben Európa időjárásában is. Nézzük a részleteket!

Európa időjárásában jelentős átalakulás kezdődött, Skandinávia felett egy anticiklon erősödött meg, melynek déli peremén sarkvidéki eredetű levegő kezd el szivárogni a kontinens északi és keleti területei fölé. Ezzel párhuzamosan a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon peremhullámokat kelt, melyek a Földközi-tenger felett mediterrán ciklont generálnak. Hazánk ezen két esemény találkozási pontján fog elhelyezkedni, tehát keveredési zóna húzódik az ország fölé, ami többfelé tartósabban csapadékos és egyre hidegebb időjáráshoz fog vezetni.

 

 

A keddi elszórt esők után, szerdától kezdve egészen vasárnapig, egymást követik majd a csapadékmezők, közöttük pedig csak kis eséllyel süthet ki rövid időszakokra a nap. Hétfő reggelig országosan 10-50 mm csapadék várható területi átlagban, a nagyobb mennyiségre jelen állás szerint délen, délkeleten számíthatunk, ahol így egyhavi csapadék hullhat le pár nap leforgása alatt.

 

 

Becsült csapadékmennyiség hétfőn délelőttig

 

Csütörtök délutántól kezdve északkelet felől egyre dinamikusabban áramlik be a Kárpát-medencébe a hideg légtömeg és bár az erősebben fagyos levegő hazánktól északkeletre marad a Kelet-európai-síkságon, a hétvégén egyes időszakokban a -4, -5 fokos izoterma már fölöttünk is megjelenhet a 850 hPa-os nyomási szinten (1400 méter környékén).

 

 

Márpedig ha a hideg és a nedvesség találkozik, akkor bizony megjelennek a téli csapadékformák és erre a várható időjárási helyzetben nem csak a hegyekben, hanem síkvidéken is van esély. Centizgetésbe ugyanakkor még fölösleges belemenni, lévén mediterrán ciklonról van szó, mely az egyik legnehezebben előrejelzhető képződmény.

Mindenesetre jelen állás szerint úgy fest, hogy a szezonban először hópelyheknek örülhetnek a téli idő szerelmesei. A magasabb hegycsúcsok mellett az alacsonyabb térszíneken erre nagyobb esély az Északi-középhegység völgyeiben és északkeleten lehet a péntek esti, szombat hajnali időszakban, valamint a vasárnapra virradóan érkező másik csapadékzónából a déli országrészben.

 

 

Mediterrán ciklon csapadékzónája péntek este (rózsaszín hó/vegyes csapadék)

 

Helyenként a havas eső, havazás mellett ónos és fagyott eső is előfordulhat, így mindenkinek figyelmébe ajánljuk a gumiabroncsok téli változatra való lecserélését! A 300 méter fölötti régióban az Északi-középhegységben és a Dél-Dunántúlon kisebb hótakaró kialakulása sem kizárt.

Vissza a hírek főoldalra