2024. március 28., csütörtök

Légköri kötéltánc, avagy két évszak közé ragadva

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-02-05 12:11 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A következő napokban és a jövő hét elején térségünk a szubtrópusi meleg és a sarkvidéki hideg levegő határán helyezkedik majd el. Nézzük, mit is jelent ez Magyarországra nézve!?

Európa időjárását a kettősség jellemzi. Míg Észak- és Északkelet-Európában a tél az úr, addig Dél- és Délnyugat-Európában tavaszias időjárás tombol - hazánk pedig ezen két légtömeg határán helyezkedik el. Bár nagyobbrészt a meleg oldalon leszünk, azért időnként be-belöttyen a hideg levegő is.

 

 

Várható időjárási helyzet a hétvégén

 

Ilyen belöttyenés várható szombaton, amikor a Kárpátok hágóin keresztül befolyik a sarkvidéki levegő az ország északkeleti részére és emiatt fagypont közelébe hűl a levegő Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcs-Szatmár-Beregben. Ebből a hidegbetörésből az ország déli részén valószínűleg semmit nem lehet majd érezni, így arrafelé továbbra is 15 fok fölé melegszik a levegő.

 

 

Szombat délutánra becsült maximum hőmérsékletek

 

Vasárnap kissé elmosódnak a különbségek, délen továbbra is 15 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, de északkeleten is megközelítheti a 10 fokot a hőmérő higanyszála. Vasárnap este délnyugat felől egy ciklon felhőzete ér el bennünket és megered az eső.

 

 

Hétfőn a ciklonból északon és nyugaton jelentősebb csapadék is lehullhat. A ciklon hátoldalán fokozatosan megkezdődik a hideg levegő beáramlása, ezért északnyugaton az esőt havas eső, havazás, helyenként ónos eső válthatja fel. A beáramló hideg levegő az addig tavaszias Dunántúlra pillanatok alatt téli hőmérsékleteket varázsol, olyannyira, hogy az Észak-Dunántúlon 0 fok alá csökkenhet napközben a hőmérséklet.

 

 

Kedden maradnak a télies hőmérsékletek, de innentől kezdve jelentősen megugrik az előrejelzés bizonytalansága, téli és tavaszi folytatásra is egyaránt megvan az esély.

 

 

Végezetül egy szemléletes térkép, hogy mekkora hőmérsékleti különbségek lesznek az átlagoshoz képest Európában viszonylag kis távolságon belül:

 

Vissza a hírek főoldalra