2024. április 19., péntek

Kopogtat az ősz

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-08-21 17:37 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A hétvége maradék részében még kitart a nyári meleg, de hétfőn újabb markáns hidegfront érkezik, ami mögött tartós északi áramlás alakul ki. Nézzük a részleteket!

A következő napokban jelentős változás kezdődik Európa időjárásában. Egy, a Brit-szigetek felől a kontinens belseje fölé érkező peremciklon és a mögötte kialakuló brit-skandináv magasnyomású híd közös áramlási rendszerében észak felől sarkvidéki eredetű levegő áramlik Nyugat- és Közép-Európa fölé.

 

 

Időjárási helyzet hétfőn délelőtt

 

Vasárnap hazánk még az említett peremciklon előterében helyezkedik el, nyári meleg időre számíthatunk, többfelé emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet.

 

 

Vasárnap délutánra becsült hőmérsékletek (ICON)

 

A fent említett ciklon hidegfrontja vasárnap késő este éri el az ország északnyugati részét, hatására az Alpokalján és a Kisalföldön záporok, zivatarok alakulnak ki, és az erősebb gócokat intenzív csapadékhullás is kísérheti. A szél északnyugatira fordul és zivataroktól függetlenül is sokfelé megerősödik, főként északnyugaton viharos lökések is valószínűek.

 

 

AROME modell 1 órás csapadék becslése hétfőn éjszakára (OMSZ)

 

A frontvonal csak nagyon lassan araszol kelet felé, miközben a csapadékrendszere lassan egyre szakadozottabbá és egyben jelentéktelenebbé válik. Hétfőn napközben a front nagyjából a Tiszáig jut, emiatt jelentős hőmérséklet különbség alakul ki a nyugati és keleti országrész között. Keleten még mindig 30 fok fölé melegszik a levegő, nyugaton és északon viszont a 20 fokért is "küzdeni" kell, különösen a tartósan csapadékos helyeken.

 

 

 

Hétfőn délutánra becsült hőmérsékletek (ICON)

 

Keddre országszerte lehűl a levegő, többnyire 25 fok közelében maradnak a nappali értékek, sőt a hét további részében lesznek olyan tájak, ahol 20 foknál is hűvösebb lesz napközben. Emellett a reggelek hidegek és egyre párásabbak, ködösebbek lesznek.

 

Ami pedig a távolabbi kilátásokat illeti, nincsenek jó híreink azoknak, akik tartósan meleg nyárutóban reménykedtek, az északi áramlás tartósnak ígérkezik, szeptember elejéig is kitarthat a többnyire hűvös idő.

 

 

Végezetül egy animáció a hideg levegő érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra