2024. március 28., csütörtök

Kopogtat az igazi ősz

Időjárás-változás - Publikálva: 2018-09-19 10:03 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Szeptember első pár napján az ország körülbelül felén esett egy, helyenként két havi mennyiségű csapadék. Utána általában anticiklonális hatások jellemezték térségünk időjárását, így a továbbiakban folytatódott a késő nyárias idő, csupán csak a frissebb éjszakák emlékeztettek minket arra, hogy már nem érkeznek olyan meredeken a napsugarak a Föld felszínére. A pár hete tartó szeptemberi nyárnak a hét végén vége szakad, jelentős átalakulás előtt áll hazánk időjárása. 

Ahogy a bevezetőben is megemlítésre került, jelentős átalakulás előtt áll a Kárpát-medence időjárása. Az eddigi nyárias etapnak véget ér, de hogy minek is köszönhetjük ezt? Lássuk kissé részletesebben a képet!

 

Péntekig anticiklonális jegyek uralkodnak hazánkban, így addig folytatódik a gyengén felhős, napos idő csapadék nélkül. A hőmérséklet csúcsértéke általában 26 és 31 fok közé emelkedik. 

 

Magassági gerinc (anticiklon) a Kárpát-medence felett 19-én 

 

Szombaton érkezik a jelentős fordulat időjárásunkban. A Skandináv-félszigeten elhelyezkedő ciklon hosszan elnyúló hidegfronti szakasza éri el hazánkat. 

 

 A hidegfront helyzete szombaton délután

 

Szombaton délután viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében megérkezik a hidegfront. Amíg a Dunántúl nyugati felében csak 13-15 fok közötti értékeket mérhetünk majd, addig a Viharsarokban akár 27-28 fok is lehet. Délutántól több helyen, elsősorban a Dunántúlon készülhetünk kisebb esőre.

 

Az ország nagy részén megerősödő, viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében törhet be a hidegfront

 

Vasárnapra a front átvonulását követően északnyugat felől mindenhol csökken a felhőzet és általában gomolyfelhős, napos időnk lesz. Maximum egy-egy helyen alakulhat ki futó zápor. A hőmérsékletben némi emelkedés fog lezajlani, a maximumok 17  és 22 fok között alakulhatnak, de egy-egy helyen délen ekkor még akár 22-23 fok is lehet. 

 

 Vasárnapra előrejelzett maximum-hőmérsékleti értékek. Országosan általában 18 és 21 fok közötti maximumokra készülhetünk, viszont az ország déli felén akár még 22, 23 fok is lehet. 

 

A jövő hét elején (hétfőn vagy kedden) érkezik a lehűlés második, már erősebb hulláma. A bizonytalanság a két nagy globál modellen (GFS, ECMWF) is látszik, ugyanis míg az ECMWF modell hétfő délutánra 18 és 25 fok között maximumokat prognosztizál, addig a GFS 14 és 19 fok közötti maximumokat vizionál. A front átvonulta után országos átlagban kb. 15 fok körül alakulhat a maximumok. Viszont ekkor már nagyobb területen eshet jelentősebb mennyiségű csapadék

 

 A GFS hétfőre várja a hidegbetörést, addig az ECMWF...

 

... keddre

 

Összességében tehát a hosszan tartó nyárias időszaknak a hét végén a végére érünk. A lehűlés egyik hulláma szombaton a másik hulláma valamikor a hét elején hétfőn vagy kedden érkezhet viharossá fokozódó szél kíséretében. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, a jövő hét elején már jellemzően 15 fok körüli maximumok lesznek a legjellemzőbb értékek. Az éjszakák is egyre hűvösebbek lesznek, kicsivel 10 fok alatt alakulhatnak a legalacsonyabb éjszakai hőmérsékleti értékek, de a hidegre érzékeny helyeken akár 5 fok körüli minimumok is lehetnek. És ha ez még nem elég, egy-egy fagyzugos helyen a hét közepén akár 0 fok környékére is lecsökkenhet a levegő hőmérséklete, így érnek az első fagyok, talajmenti fagyok az országban. 

 

Térképek forrása: OMSZ, MetOffice

 

Írta: Zsombok Imre (Picike2011) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a hírek főoldalra