2024. április 19., péntek

Komoly hideghullám vár Közép-Európára

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-02-07 08:15 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Napokkal ezelőtt látszott a számítógépes előrejelzéseken, hogy a kontinensünk északi, északkeleti tájai felett február első hétvégéjére nagy mennyiségű, igen hideg légtömegek halmozódhatnak fel. A Kelet-Európai-síkság, illetve a Skandináv-félsziget felett egészen a Brit-szigeteket is elérve már kiterjedt, fagyos légtömeg húzódik, miközben hazánkban az elmúlt napokban kora tavaszias hőmérsékletek is előfordultak. Korábbi cikkünkből már kiderült, hogy nálunk egyelőre nem várható érdemi változás és csak időnként löttyen be - főleg az ország északi tájaira - némi fagyos levegő. A gyökeres fordulat viszont jövő csütörtökön bekövetkezik, így tehát az enyhébb idő napjai meg vannak számlálva. A zord hidegbetörésért egy mediterrán ciklon és egy skandináv anticiklon közös áramlási rendszere lesz a felelős.

A jövő hét első napjaiban, legelőször is kedden érkezhet meg a közelben tartózkodó fagyos légtömeg első, gyengébb hulláma a magasban. Ez még komoly téli fordulatot nem fog okozni, ugyanakkor az Északi-középhegységben, illetve az északi határvidékeken főleg a Dunától keletre már napközben is mindössze +1, +2 fok körül alakulhatnak majd a nappali csúcsértékek. Az ország nagyobbik részén, kiemelten délkeleten, délen azonban folytatódik az enyhébb idő.

 

 

Az ECMWF modell előrejelzett hőmérsékletei 2 méteres magasságban kedden 13:00 órára. Forrás: OMSZ

 

Szerdán napközben még mindig marad az enyheség az ország döntő részén, ám a nap második felében a komoly fordulatot okozó légörvény eléri hazánkat és a csütörtök kora hajnali óráktól, északnyugat felől megkezdődik az erős hidegbetörés!

 

 

A szél eleinte a Kisalföldön, majd délkelet felé haladva a csütörtök reggeli órákra egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és napközben sokfelé viharossá fokozódik. A Dunántúl középső tájain, kiemelten a Balaton és a Bakony térségében 100 km/h feletti széllökésekkel zúdulhat be a hideg levegő.

 

 

A Balaton és a Bakony térségében 90-100 km/h-t is meghaladó széllökések fordulhatnak elő a hidegbetörés alatt. A fagyos időben kellemetlen, zord időjárást tapasztalhatunk majd. Térkép forrása: OMSZ

 

A hőmérséklet a kora hajnali óráktól várhatóan drasztikus csökkenésbe kezd. Csütörtökön a déli órákban a Dunántúl nagy részén már fagypont alatti, sőt, helyenként akár -4, -5 fok körüli értékeket mérhetünk. A hideg késő délutánra a Tiszántúlt is eléri és a kezdeti enyhébb területeken délkelet felé haladva gyors hőmérséklet csökkenés valószínű!

 

Pénteken a légörvény  távolodása után továbbra is erős hidegadvekció várható a magasabb légrétegekben. Az északnyugati szelet továbbra is erős, olykor viharos lökések kísérhetik. Napközben az országban mindenütt, jócskán fagypont alatt maradhat a hőmérséklet.

 

 

A folytatás a pénteket követően - némi bizonytalanság mellett - tartósan hideg időt, mindvégig fagyos nappalokat és több helyen kemény éjszakai fagyokat ígér, így lassan kijelenthető hogy beköszönt az igazi fagyos, hosszan tartó téli idő hazánkba és Közép-Európába egyaránt!

 

Az igazán komoly hideg várhatóan csak a jövő hét legvégétől érkezhet meg az aktuális számítások szerint északkelet felől. Ekkora a magasban akár -20 fok alatti levegő is eláraszthatja a Kárpát-Medence térségét. Forrás: GFS (wetterzentrale.de)

 

Érdemes tehát felkészülni a tartós hideg időjárásra és a megfelelő intézkedéseket meghozni a hideg érkezése előtt. Öltözzünk rétegesen és a télies útszakaszokon mindenképp vezessünk óvatosan!

 

Térképeket szerkesztette: Varjas Kornél

Cikket írta: Varga Gergő

 

Vissza a hírek főoldalra