2024. április 20., szombat

Jelentősebb éghajlati anomáliák és események (2017. december, 2018. január)

Érdekességek - Publikálva: 2018-02-26 20:34 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Az idei esztendőtől kezdve a szupercella.hu-n közölt havi globális hőmérsékleti anomália elemzések ezúttal már Metnet-en is elérhetőek lesznek. A soron következő, tizenkettedik cikkben 2017 decemberéről és 2018 januárjáról szóló ábrákat egyszerre közöljük. A nagyobb méretű kép megjelenítése érdekében kattints az képre! 

Összegzés: 2017 decembere Európában leginkább az enyhe időjárásról szólt, amelyet mi magunk is érzékelhettünk a saját bőrünkön, kis hazánk területén. Ennek ellenére Portugália és Spanyolország az átlagtól alacsonyabb havi átlaghőmérsékletet produkált. Az átlag feletti meleg globális szinten is megfigyelhető volt: az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában (kontinentálisan az egészét tekintve) és Ázsiában is átlag feletti értékeket mutattak a hőmérők higanyszálai. A szokatlan meleg Ausztráliát és Új-Zélandot is sújtotta, utóbbi esetében az aszály is komoly problémákat okozott. További érdekességekért kattintsatok az ábrára!



 

(forrás: Noaa.gov)

 

Összegzés: 2018 januárjában tovább folytatódott a szokatlanul enyhe, de ezúttal csapadékosabb időjárás Európában. Ausztria és Franciaország az elmúlt évszázad egyik legcsapadékosabb januárján van túl, utóbbi esetében komoly árvizeket is okozott a rendkívüli csapadékhullás. Ezzel szemben, ha globálisan viszonylatban távolabbra is kitekintünk, Új-Zéland továbbra is komoly szárazsággal küzdött, miközben a legmagasabb átlaghőmérsékletű januárján van túl, mióta méréseket végeznek. Dél-Amerika (kontinentálisan az egészét tekintve) és Ausztrália területén is átlag feletti meleg volt megfigyelhető. További érdekességekért kattintsatok az ábrára!


 

(forrás: Noaa.gov)

Az ábrákat fordította: Komjáti Kornél, Lázár Krisztina

 

Vissza a hírek főoldalra