2024. március 29., péntek

Jelentősebb havazás érkezik északra és nyugatra

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-12-08 19:08 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

Csütörtökön délnyugat felől egy mediterrán ciklon és csapadékzónája éri el hazánkat és okoz téli időt. Nézzük a részleteket!

Csütörtökre virradóra egy tőlünk délnyugatra örvénylő mediterrán ciklon csapadékzónája éri el hazánkat. A ciklon csapadékrendszere reggelre eléri nagyjából a Győr-Baja vonalat. Csapadék halmazállapota változó lesz. A Lenti-Győr vonaltól nyugatra nagyobb részt hó várható. Kiemelten Zala, Veszprém, Fejér megyében, illetve Somogy, Baranya és Pest megye egyes körzeteiben ÓNOS ESŐ is eshet!

 

 

(Kék: havazás, piros: ónos eső, narancs: havas eső, zöld: eső)

 

Napközben a ciklon középpontja hazánk fölé húzódik, ezzel párhuzamosan a havazás fokozatosan terjed keleti irányba, a késő délutáni órákra elérheti a Salgótarján-Pécs tengelyt. A csapadékrendszer péntek éjszaka áterjed az ország keleti részére is, de a csapadék halmazállapota ezeken a tájakon mindvégig folyékony maradhat.

 

Végezetül nézzük mennyi hó is várható. Az Alpokalján, a Dunántúl északi részén és a hegyekben helyenként a 10 centimétert is meghaladhatja a lehulló hó vastagsága. A hó vastagság délkelet felé haladva folyamatosan csökkenni fog.

 

 

Várható hóvastagság péntek hajnalig

 

 

Borítókép: aa.com.tr

Vissza a hírek főoldalra