2024. március 29., péntek

Jelentősebb havazás a Dunától keletre

Időjárás-változás - Publikálva: 2021-01-22 08:07 | Becsült olvasási idő: kb 2 perc.

Néhány napra betört a kora tavasz hazánknak főleg a délnyugati felébe, de az ország más pontjain is jelentősen megenyhült az idő. A számítások szerint a nagy enyheség nem tart már sokáig, hiszen a hét legvégére egy mediterrán ciklon mélyül ki Olaszország felett a Földközi-tenger térségében. Ez a ciklon vasárnap estére el is éri hazánkat.

A cikk frissítve: 2021.01.24.

Az enyhülést és kora tavaszias időt okozó markáns ciklon Skandinávia nyugati partjaihoz érve jelentősen gyengül a hétvége folyamán. Az ehhez kapcsolódó magassági teknő fokozatosan délkelet felé helyeződik, így a hideg légtömeg a Földközi-tenger nyugati medencéjébe jutva a Genovai-öböl felett egy mediterrán ciklont generál.

 

 

500 hPa légnyomási elrendeződés kb 5500 méteres magasságban az ECMWF modell által. Vasárnap 00 UTC-re az előrejelzett mediterrán ciklon középpontjának kezdeményét T-betűvel jelöltük.

 

A légörvény kelet, majd északkelet felé mozdulva a déli, illetve délkeleti megyékben jelentős havazást okozhat a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadék után. **A ciklon vonulási útvonala az utolsó percekig is bizonytalanságot hordoz magában, így pontosan a csapadék területi eloszlását, illetve mennyiségét nagyon nehéz előrejelezni.**

 

 

A mediterrán ciklon pozíciója vasárnap este 21:00 órakor az aktuális ECMWF modell számítása szerint. A ciklon intenzív szakasza a déli, délkeleti tájakat éri el. A térkép forrása: windy.com

 

Vasárnap az említett mediterrán ciklon eléri hazánkat, így a délutáni órákban az ország déli felében megkezdődik a csapadékhullás. Ennek halmazállapota kezdetben eső, havas eső lesz, majd gyorsan havazásba válthat az intenzitás erősödésével. Nagyjából a Kaposvár-Budapest-Salgótarján vonaltól keletre lehet érdemi csapadékra készülni. A késő esti óráktól kezdődően főként a Baja-Miskolc-Szeged vonal tágabb környezetében erős, olykor intenzív havazás is valószínű. A déli országrészben a ciklon hátoldalán estétől fokozatosan megerősödik az eleinte északkeleti irányú, majd a ciklon elmozdulásának köszönhetően északnyugatira forduló szél, így kellemetlen, hóvihar szerű időjárás alakulhat ki. Hófúvásra a hó várhatóan nedves, tapadó jellege miatt csekély esély mutatkozik, de ahol 0 fok alá tud süllyedni hajnalra a levegő hőmérséklete, ott nem zárható ki hogy a szél felkapja még a nedvesebb szerkezetű havat is.

 

 

A ciklon intenzív szakaszának jelenléte alatt a déli tájakon a legerősebb széllökések meghaladhatják az 50 km/h-t. Délen délkeleten nehéz lehet a közlekedés hétfőre virradóan. Térkép forrása OMSZ ECMWF.

 

Hétfő reggelre a havazás elvonul, így napközben fagypont fölé emelkedik a levegő hőmérséklete, olvadás a legvalószínűbb. A nap második felében a déli országrészt újabb ciklon érintheti havazással, de ez még meglehetősen bizonytalan. Összegezve tehát a kora tavaszias időnek vége szakad, és főleg az ország déli, délkeleti területeire érkezhet nagy nedvességtartalmú levegő, mely csapadékot, és a hidegebb levegő hatására egyre inkább havazást eredményez.

 

 

ECMWF becsült hómennyiség hétfő reggel 09:00 UTC-re. Délkeleten jelentős mennyiségű hó hullhat. Forrás: Wxcharts.com

 

Szerkesztette: Varga Gergő

Vissza a hírek főoldalra