2024. április 25., csütörtök

Jelentős lehűlés és csapadék is érkezik!

Időjárás-változás - Publikálva: 2023-03-22 09:26 | Becsült olvasási idő: kb 1 perc.

A kellemes tavaszi meleg után hétvégétől változás kezdődik hazánk időjárásban, és a jövő hét elejére jelentős lehűlés érkezhet, átmenetileg télies jellege is lehet az időjárásnak. Nézzük a részleteket!

A hétvégén jelentős változás kezdődik a kontinens időjárásában. Egy Európa északi része felett örvénylő ciklon és a mögötte kialakuló magasnyomású híd következtében az addig uralkodó délnyugati áramlás fokozatosan északira fordul, és ezzel sarkvidéki eredetű levegő árasztja el Európa nagy részét, így a Kárpát-medencét is, ráadásul vasárnap napközben hazánktól délnyugatra egy mediterrán ciklon is kialakulhat.

 

 

Időjárási helyzet hétfőn napközben

 

Az említett mediterrán ciklon hétfőn estig jelentős csapadékot is okozhat az országban, de ahogy mediterrán ciklonoknál lenni szokott, még vannak eltérések a modellek között a várható csapadék mennyiségét és területi eloszlását illetően, ahogy ez a lenti térképeken is látható:

 

GFS modell

 

ICON modell

 

UKMO modell

 

 

ECMWF modell

 

A mediterrán ciklon hátoldalán végül hétfőn délutántól zúdulhat majd be a sarkvidéki eredetű levegő jelentősebb része a Kárpát-medencébe. A bezúdulás szó szerint értendő, hiszen viharossá, sőt helyenként erősen viharossá fokozódhat az északnyugati szél, akár 90 km/h-t meghaladó széllökések is lehetnek majd.

 

 

Viharos széllökések hétfőn délután (OMSZ/ECMWF)

 

Kedd reggel már érezteti hatását a hideg levegő, hiszen már itt-ott fagyhat, napközben pedig zömében 10 fok alatti értékekre számíthatunk, a záporok mellett pedig jégdara-záporok és hózáporok is tarkíthatják az időjárást. Az igazán komoly fagy majd szerda reggel lehet, amikor is a fagyzugokban -5 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

 

 

Becsült minimum hőmérsékleti értékek szerda reggel

 

 

Becsült harmatponti értékek szerda reggel

 

Végezetül egy animáció a hideg érkezéséről:

 

Vissza a hírek főoldalra